Czy wiecie, że Polska zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości wyrzucanego jedzenia? Tylko w gospodarstwach domowych marnuje się 2 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza 2 tys. złotych rocznie. A przecież można temu zapobiec.
W ograniczaniu marnowania jedzenia istotne jest odpowiednie planowanie menu tak, aby kupować tylko te produkty, które zdołamy wykorzystać. Nie oszukujmy się jednak – w dzisiejszych zabieganych czasach brzmi to łatwo tylko w teorii. Na szczęście istnieje wiele przepisów, które pozwalają na uratowanie pozostałości w lodówce, poprzez przemianę ich w wyśmienite dania. Konkurencje zakładające wykorzystanie kuchennych resztek pojawiają się nawet w znanych programach kulinarnych!
Spis treści
Resztkowa gwiazda
Gotowanie z resztek może budzić negatywne skojarzenia. Ale co, jeśli Wam powiem, że królowa wszystkich potraw, obiekt westchnień większości ludzkości niezależnie od płci, miejsca zamieszkania i wieku, pachnąca serem pyszność, niwecząca nawet najsilniejszą wolę utrzymania diety – pizza – powstała właśnie jako danie biedoty, przygotowywane z tego, co akurat było pod ręką? Zresztą – niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie wykorzystał do swojej pizzy szynki, której data ważności nieubłaganie zbliżała się ku końcowi albo kawałka zalegającego w lodówce sera. I co, nadal była smaczna, prawda?
Polskie pyszności
Kolejna potrawa, która z definicji zawiera mnóstwo resztek, a w zasadzie mięsnych pozostałości wszelkiego sortu, jest bigos. Im więcej rodzajów mięsa, tym lepszy bigos! Potrzebujecie więcej przykładów? Pierogi z mięsem! Aby przygotować tradycyjne polskie pierogi z mięsem, należy użyć mięsa z rosołu, czyli, jakby nie patrzeć, pozostałości po gotowaniu innej potrawy. Bajaderka to przecież też nic innego, niż ciastko na bazie resztek cukierniczych! Sami widzicie – nie ma żadnego powodu, aby gardzić potrawami z wykorzystaniem resztek.
Szczypta kreatywności
Wykorzystanie kulinarnych resztek zawsze wymaga nieco kreatywności. Z pozostałości możecie wyczarować różnego rodzaju zapiekanki albo kotlety. Zostało Wam trochę ryżu z poprzedniego obiadu? Odsmażcie go, dodajcie świeżych warzyw oraz przypraw i cieszcie się zupełnie nowym daniem. Jeśli natomiast ugotowaliście za dużo makaronu, możecie uczynić go bazą fantastycznej sałatki. Wystarczy odrobina pomysłowości, aby uratować jedzenie, a tym samym zaoszczędzić pieniądze, jednocześnie czyniąc coś dobrego dla środowiska. Same korzyści!
Rozsądek przede wszystkim
W wykorzystywaniu resztek nie ma nic złego, dopóki są one nadal są zdatne do spożycia. Pamiętajcie, iż jeśli na produkcie pojawi się pleśń, nie wystarczy pozbyć się części z widocznym grzybem, trzeba wyrzucić całość. Nie zawsze wszystko można uratować, ale spójrzcie na to z innej strony – nawet, jeśli uda Wam się ograniczyć wyrzucanie jedzenia tylko częściowo, to nadal będzie to spory sukces, prawda?
A jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie kulinarnych resztek? A może podzielicie się innymi sztuczkami na ograniczenie marnowania jedzenia? Z chęcią przeczytam Wasze komentarze!