Według Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy wyrzucają rocznie ok 2 milionów ton jedzenia. Najwięcej w skali roku marnujemy go podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jak temu zapobiec lub co zrobić z jedzeniem po świętach? Przekonajmy się z pomocą blogerów.
Nie jest żadną tajemnicą, że co roku w okresie świątecznym kupujemy za dużo jedzenia, którego nadmiar zostaje po Wigilii i nie zawsze mamy pomysł lub możliwość na to, żeby je odpowiednio przetworzyć lub przechować. W rezultacie niedojedzone resztki, a czasem pełne dania lądują w koszu. Co możemy zrobić, żeby zapobiec marnowaniu jedzenia?
Spis treści
Po pierwsze: zaplanuj, ile potrzebujesz jedzenia i zrób przemyślane zakupy
Najgorszym doradcą zakupowym jest głód, presja czasu (zwłaszcza podczas świątecznej gorączki) i brak konkretnego planu na to, czego i w jakiej ilości faktycznie potrzebujemy.
Dlatego przed wybraniem się do sklepu spożywczego, warto:
- wstępnie przygotować wigilijny jadłospis
- przejrzeć jakie zapasy znajdują się już w naszym domu
- sprawdzić przepisy (czy do sałatki warzywnej na pewno potrzebujesz aż 20 marchewek?)
- przeanalizować liczbę gości
- skonsultować się z nimi w kwestii przynoszonych przez nich potraw
- i przede wszystkim – zjeść coś przed wyjściem.
Według amerykańskiej badaczki Alison Jing Xu, która na Uniwersytecie w Minneapolis zajmuje się badaniami nad procesem podejmowania decyzji, będąc głodnym, kupujemy nawet o 64% więcej jedzenia, niż potrzebujemy.
Kolejnym ważnym aspektem jest robienie zakupów w znanym nam sklepie – wiedząc, co znajdziemy na danej półce, łatwiej nam będzie skupić się na tym, po co przyszliśmy. W innym wypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że poszukując tego, czego potrzebujemy, natrafimy na wiele innych produktów, które spontanicznie znajdą się w naszym koszyku.
Po drugie: zamrażaj i przetwarzaj nadmiar jedzenia po Wigilii
Zdarza się, że przez nadmiar przygotowanych potraw, nie nadążamy z ich zjedzeniem, zanim minie ich termin przydatności do spożycia. Często też brakuje nam pomysłu na to, do czego można wykorzystać resztki i jak stworzyć z nich nowe dania. Dlatego zanim poświąteczne potrawy nie będą już zdatne do spożycia, oszacuj ile z nich będziecie w stanie zjeść w najbliższych dniach. A co możesz zrobić z resztą nadprogramowego jedzenia, żeby się nie zmarnowało?
Możesz zamrozić jego nadmiar. Ważne, żeby potrawy były w porcjach na raz, żeby uniknąć sytuacji, w których rozmrożone danie będzie za duże – ponowne mrożenie jest wysoce niewskazane z powodu rozwijania się bakterii.
Więcej na temat sposobu mrożenia danych produktów spożywczych oraz czasu, jaki mogą spędzić w zamrażarce, przedstawi nasza twórczyni Kinga Petrus z bloga perfekcyjnawdomu.pl.
Spiżarnia w zamrażalce… – czyli co można zamrozić a czego nie
Możesz również nadać resztkom z wigilijnego stołu drugie życie i przygotować z nich całkiem nowe potrawy. Sprawdzone pomysły i przykładowe przepisy na to, jak to zrobić, znajdziecie u naszej twórczyni Agaty Orłowskiej z bloga healthycreations.pl.
Kuchnia zero waste, czyli jak nadać resztkom drugie życie i nie wyrzucać jedzenia
A co z pieczywem? Według Federacji Polskich Banków Żywności, po wigilijnej biesiadzie wyrzucamy nawet 30% chlebów i bułek. To dość niewdzięczne jedzenie, ponieważ bardzo szybko staje się czerstwe i niezdatne do jedzenia w podstawowej formie. Jednak z niego również możecie przygotować kilka szybkich i smacznych dań lub wykorzystać jako np. bułkę tartą lub nadzienie do kotletów mielonych. Pamiętajcie jednak, żeby pod żadnym pozorem nie dawać go ptakom – chleb jest słony, co bardzo im szkodzi.
A o tym, w jaki sposób możecie wykorzystać pieczywo, które zostało po świętach, zdradzi nasza twórczyni Anna Bartnik z bloga simplyanna.pl. Artykuł przeczytasz tutaj.
Po trzecie: oddaj jedzenie potrzebującym
Czasem wystarczy oddać nadmiar jedzenia opuszczającym wigilijną wieczerzę gościom. Jednak warto również zwrócić uwagę na tych, którzy nie są w stanie pozwolić sobie na pełny posiłek każdego dnia. Dzięki wielu instytucjom, publicznym zbiórkom, czy forom internetowym, łatwo znaleźć sposób na przekazanie jedzenia tym, którzy naprawdę go potrzebują.
Alicja Rokicka z bloga wegannerd.pl ma dla Was listę przydatnych linków, dzięki którym możecie podzielić się jedzeniem z potrzebującymi. Artykuł przeczytasz tutaj.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym radom uda Wam się tym razem wyrzucić mniej poświątecznego jedzenia. Pamiętajcie też, że do powyższych wskazówek warto stosować się przez cały rok!