Tokio to miasto fascynujące pod wieloma względami. Zupełnie inna kultura, zwyczaje, a także odmienna kuchnia. Dowiedzcie się, czego warto spróbować w stolicy Japonii.
Japonia, z racji swojego wyspiarskiego położenia, musiała wypracować wiele oryginalnych rozwiązań, niespotykanych w innych państwach. Również japońska kuchnia różni się znacznie nie tylko od kuchni europejskich, ale też od kuchni innych krajów azjatyckich. Opiera się na ryżu, rybach i owocach morza. Charakterystyczny „morski” smak pojawia się w wielu potrawach, a to za sprawą często używanego wywaru z wiórków z ryby bonito – dashi.
Spis treści
Ryż
Na pewno każdy z Was próbował sushi, potrawy złożonej z ryżu, wodorostów i surowej ryby lub innych dodatków. Czy wiecie, że ta potrawa ma swoje korzenie właśnie w Tokio? Koniecznie wybierzcie się do knajpy, gdzie będziecie mogli obserwować, jak na Waszych oczach powstaje ten znany przysmak. Jeśli lubicie ryż, Tokio to miejsce dla Was. Wszędzie można tam kupić onigiri – ryżowe kulki z różnorodnym nadzieniem. Spróbujcie np. onigiri z japońską śliwką, o charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym smaku.
Makaron
W Tokio bardzo popularne są dania na bazie makaronu. Trzy najpopularniejsze rodzaje makaronu to: soba (makaron gryczany), udon (grube kluski zrobione z mąki pszennej) i somen (cienki pszenny makaron). Makarony te podawane są z różnorodnymi dodatkami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Inną potrawą, w której dużą rolę odgrywa makaron, jest ramen – rodzaj rosołu z chińskimi kluskami, dashi i innymi dodatkami. Jeśli skusicie się na makaron, możecie bez obaw siorbać podczas jego spożywania. Jest to nie tylko dozwolone, ale wręcz mile widziane!
Mięso
Japonia słynie z doskonałej wołowiny. Najdroższą i najbardziej cenioną jej odmianą jest wołowina Kobe, wyróżniająca się charakterystycznym marmurkowym wzorem. W niektórych miejscach możecie nawet dostać mięsne sushi! Inną mięsną potrawą, której powinniście spróbować, jest yakitori – szaszłyki z kurczaka. W wielu dzielnicach znajdziecie całe uliczki z knajpkami, w których serwuje się yakitori – koniecznie zawitajcie do jednej z nich!
Przekąski
Najpopularniejszą przekąską, którą dostaniecie w wielu miejscach, nawet w supermarketach, jest tempura, czyli panierowane ryby, owoce morza lub warzywa smażone krótko w głębokim tłuszczu. Innym interesującym daniem jest gyoza – rodzaj smażonych pierożków. Być może zaskoczy Was fakt, iż w Japonii bardzo popularne są kiszonki. Wprawdzie większość z nich smakuje bardzo podobnie, niezależnie od tego, jakie warzywo zostało poddane kiszeniu, niemniej jednak warto ich spróbować.
Jeśli odwiedzicie Tokio, nie bójcie się próbować różnych dań – warto! A co Wy myślicie o japońskiej kuchni? Macie ulubione potrawy?