Polska jesień to nie tylko czas pomidorów i śliwek. W sklepach pojawiają się też świeże figi. Jak najlepiej wykorzystać je w kuchni? Z czym warto je połączyć, aby nie zagłuszyć ich subtelnego smaku? Oto kilka pomysłów od naszej wspaniałej blogerki kulinarnej – Agaty Witowskiej.
Agata prowadzi bloga kulnarneprzygodygatity.pl. Znana jest z tego, że gotowanie to jej pasja. Lubi eksperymentować i kombinować. Jej potrawy inspirowane są technikami kulinarnymi i składnikami z całego świata, ale nie brak też przysmaków z tradycyjnej kuchni polskiej. Skoro jednak mamy sezon na świeże figi, Agata postanowiła podzielić się kilkoma przepisami na te owoce.
Najprościej oczywiście wykorzystać je jako dekorację i wkład do deserów. Słodki smak owoców doskonale pasuje do ciastek, na ten przykład z kremem śmietankowym:
Jednak figi doskonale pasują też do dań na słono. Ich smak przełamuje wytrawne składniki, a konsystencja i mnóstwo delikatnych pestek nadają daniom intrygującego, egzotycznego akcentu. Świeże figi znakomicie pasują szczególnie do dań kuchni śródziemnomorskiej. Komponują się m.in. z mięsem, oliwkami i serami, dlatego warto dodać je np. do wytrawnej tarty z fetą:
Figi i ser feta dobrze wypadają też w różnego rodzaju sałatkach. Jak się okazuje, również w sałatce ziemniaczanej. Nie licząc przypraw i dressingu, to raptem 4-składnikowa potrawa, niezwykle prosta w wykonaniu:
I na koniec ciekawostka: gdzie znajdziemy najsłodsze i najlepsze figi? Według tego, co pisze inna nasza autorka, Madame Edith, to w Turcji:
Wyświetl ten post na Instagramie
Którego przepisu spróbujecie najpierw?