Bardzo często dodajemy ten składnik do potraw, dzięki czemu nasze dania są wzbogacane w wyjątkowy smak. Ale nie tylko walory smakowe posiada to wyjątkowe warzywo. Warto również spożywać je w innej postaci. Zapewne wielokrotnie każdy z nas spotkał się ze stwierdzeniem, że czosnek jest dobry na przeziębienie czy grypę. Na co dokładnie działa i kiedy warto po niego sięgać?
Spis treści
Najlepszy na przeziębienie
Ale nie tylko! Warto regularnie spożywać ząbki czosnku, który wzmacnia naszą odporność. Wszystko dzięki dużej zawartości witaminy B3. Oczywiście nie wszyscy zdecydują się na taką kurację uodparniającą, bowiem zapach z naszych ust może odstraszać naszych rozmówców i najbliższych. Inaczej jest w przypadku przeziębienia. Gdy leżymy w łóżku łapiemy się wszystkiego, żeby jak najszybciej wydostać się spod kołdry czy koca. Czosnek jest wtedy idealnym, naturalnym lekarstwem. Każdego dnia wystarczy zjeść od dwóch do trzech ząbków czosnku, aby rozpocząć walkę z chorobą. Najlepiej sięgnąć po niego na kilkanaście minut przez jedzeniem. Czy wiedziałeś, że czosnek ma podobne właściwości jak penicylina?
Czosnek to naturalny antybiotyk, który regularnie spożywany pozwala zwalczyć wirusy w naszym organizmie. Stopniowo uwalniane olejki eteryczne i związki siarkowe spowodują, że z dnia na dzień lepiej się poczujemy. Warto podczas choroby dodać zmiażdżonego czosnku do gorącego mleka. Pijąc taki wywar będzie nam lepiej odkrztuszać zalegającą wydzielinę, zmniejszymy naszą gorączkę i pozbędziemy się uciążliwego kataru.
Inne właściwości
Dla osób, które chcą zapobiegać przeziębieniom i regularnie spożywają czosnek, mamy doskonałą wiadomość. Dzięki codziennej kuracji zmniejsza się ryzyko zawału serca czy udaru. Warzywo działa niczym aspiryna, która zapobiega krzepliwości naszej krwi. Czosnek poszerza ściany naszych naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew swobodnie przepływa przez nasze ciało. Innym atutem jest fakt, że dzięki składnikom w nim zawartym jesteśmy mniej narażeni na ugryzienie kleszczy, a nawet komarów. Te znienawidzone stworzenia nie przepadają za związkami siarki we krwi, więc nie będą zachwycone tak smakującą krwią.
Czosnek to prawdziwy obrońca naszego organizmu. Regularne spożywanie zmniejsza również ryzyko choroby nowotworowej. Według badaczy jego składniki niszczą komórki rakowe i blokują wszelkie niepożądane przemiany. Osoby starsze powinny również spożywać czosnek, bowiem zapobiega on rozwijaniu się choroby alzheimera. Mózg pracuje na pełnych obrotach, ponieważ czosnek ochrania nasze neurony. Dzięki niemu nasza pamięć będzie się poprawiać z każdym dniem.
Nadmierne spożywanie
Jak można łatwo się domyślić powiedzenie „co za dużo, to nie zdrowo” dotyczy również czosnku. Wspomniałem wyżej, że warzywo działa przeciwzakrzepowo. Osoby, które zmuszone są przyjmować leki o podobnych właściwościach, powinny jak najszybciej odstawić czosnek, który może wywołać niepożądany efekt. Spożywanie dużej ilości czosnku (kilka ząbków każdego dnia) czasami nie działa zbyt dobrze na naszą wątrobę. Warzywo jest ciężkostrawne, więc dodatkowo narażamy nasz żołądek. Zaparcia, wzdęcia czy biegunka dość często są skutkiem ubocznym. Wiadomo, że wówczas nie odczuwamy żadnego komfortu.
Jeżeli jesteśmy zmuszeni przyjmować sporo leków, to warto skonsultować z lekarzem naszą czosnkową dietę. W innych przypadkach warto sięgnąć po ząbek każdego dnia. Problemem jest dla Ciebie zapach z ust? Sięgnij po kilka liści pietruszki. Żując ją niczym gumę, pozbędziesz się tej nieprzyjemnej woni.
Zobacz również: Jakie dobro kryje w sobie rzeżucha?
A Ty jak często spożywasz czosnek? Podziel się!
(źródło: mashalble.com, reddit.com)