Słoneczna pogoda wokół zwiększa apetyt na typowo wakacyjne smakołyki. O czym mowa? Oczywiście o lodach! Ale co począć, gdy z jakiegoś powodu nie możemy spożywać nabiału, a ogólnodostępne sorbety niekoniecznie nam smakują? Wypróbować nana ice cream!
Nana ice cream to nic innego jak lody z bananów. Ultra proste w wykonaniu, można swobodnie przygotować je samemu w domu. Jedyne czego potrzebujesz, to mocny blender. Sprawa jest niezwykle łatwa. Pokrojone banany wrzucasz na kilka godzin lub na noc do zamrażalnika, następnie wrzucasz do blendera, dodajesz trochę wody lub mleka. Miksujesz i… właśnie stworzyłeś najlepsze wegańskie lody świata!
Baza do ich wykonania, jak sam widzisz, jest dziecinnie prosta. Ale nana ice cream nie muszą być tylko jednego smaku. Możesz wzbogacić ich smak różnymi dodatkami. W tej kwestii panuje dowolność.
Jeśli lubisz lody czekoladowe, do bazy z bananów możesz dodać kakao lub karob, będą miały wtedy delikatny czekoladowy posmak. Możesz też dorzucić kawałki pokruszonej czekolady lub czekoladowe groszki!
Masz ochotę na niekonwencjonalny smak lodów? Spróbuj nana ice cream z masłem orzechowym. Po prostu zmiksuj z nim zmrożone banany. I ciesz się nietypowym smakiem!
Twoje lody nie muszę być tylko jednego smaku. Jeśli masz ochotę wymieszać smaki, przełóż tylko część zmiksowanych bananów do miseczki a resztę zmiksuj z jakimiś ulubionymi owocami – na przykład z truskawkami. I lody bananowo truskawkowe gotowe!
Tak samo możesz kombinować z wanilią. Po prostu dodaj do bananów laskę świeżej wanilii. Zapach i smak takich lodów jest jedyny w swoim rodzaju i na pewno bije na głowę te, które możesz kupić w sklepie, czy lodziarni.
Niedawno w Warszawie została otworzona lodziarnia specjalizująca się Nice cream. Polecamy ją odwiedzić – możliwość wyboru smaków jest przeogromna! A Wy macie jakieś ulubione smaki tych wegańskich smakołyków? Podzielcie się z nami!