Kiedy na dworze robi się ciepło i pojawiają się pierwsze oznaki wiosny, to idealny czas na rozpoczęcie sezonu grillowego i piknikowego. Potrawy wegetariańskie wcale nie muszą być nudne, a wręcz przeciwnie – mogą być sycące i naprawdę smaczne. Poznaj 7 pomysłów na wegetariański grill i zaskocz swoich znajomych.
Spis treści
Wege grill – pyszne i proste menu
Pieczenie na ruszcie często kojarzy się z mięsnymi posiłkami, takimi jak kiełbasa, kurczak, czy boczek. Niemniej jednak szybko i łatwo można przyrządzić dania wegańskie na grilla, które pokochają również miłośnicy mięsa. To nie tylko świetna propozycja dla wegetarian i wegan, ale również dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej diety więcej warzyw.
Jeśli nie jesteś przekonany do warzywnych potraw, to specjały z rusztu, o których mowa, na pewno Cię zaskoczą i przypadną do gustu. Przepisy te są również doskonałym rozwiązaniem na obiad, lunch do pracy lub na uczelnię. Wyglądają kolorowo i apetycznie, a do tego mają wyrazisty smak. Możesz bawić się różnymi jarzynami, łączyć je i mieszać, odkrywając nowe połączenia.
Udowodnij sobie i innym, że wege grill może być równie doskonały i pożywny, jak tradycyjny, a jednocześnie dostarczy organizmowi niezbędnych witamin. Z pewnością każdy z Twoich gości będzie zadowolony i najedzony.
Zobacz też nietypowe pomysły na grilla.
Poznaj przepisy na wegetariański grill i piknik
Wiosna i lato to czas na wegetariańskie grillowanie, szczególnie że w tym okresie sezonowe warzywa są dostępne na targach i w sklepach spożywczych. Jest to dobra okazja do tego, aby, przekonać swoich bliskich, że wege jedzenie może być apetyczne. Grillowanie dla wegetarian dostarcza wielu emocji, ponieważ mogą w końcu cieszyć się swoimi ulubionymi daniami w nowej odsłonie.
Przepisy na takie specjały są proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie pełne oryginalnych pozycji, które również zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbuj przekąski, które idealnie sprawdzą się na polowych spotkaniach. Więcej na temat organizacji imprezy dowiesz się w naszym poradniku – jak przygotować się na majówkowe grillowanie.
Warzywa z rusztu
Nie ma nic prostszego niż wyśmienite pieczone warzywa, które nabierają niesamowitego aromatu. Oczywiście, są one podstawą kuchni wegetariańskiej, więc jakie najlepiej wybrać?
- marynowany bakłażan z sosem sojowym, posypany wędzoną papryką,
- bataty,
- papryka z oliwą z oliwek,
- kukurydza z wegańską margaryną,
- ziemniaki w mundurkach.
To tylko kilka propozycji, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom grillowania. Do tej listy możesz dorzucić również swoje ulubione składniki. Smak potraw podkręć poprzez zastosowanie przypraw i sosów własnej produkcji.
Marynowane tofu i tempeh
Marynowane tofu i tempeh to rewelacyjne składniki, które świetnie uzupełnią wiele posiłków, ponieważ możesz je dodać do burgera, szaszłyków, ale również do kaszy gryczanej i sałatki z rukolą. Tofu zamarynuj w sosie sojowym, posyp delikatnie chilli dla smaku i polej sosem BBQ. Możesz dołożyć nawet imbir czy rozmaryn. W ten sposób stworzysz własną marynatę do pieczonego tofu.
Tortille
Jeśli uważasz, że grillowanie dla wegetarian musi być nijakie, to koniecznie spróbuj bezmięsnych tortilli. Będziesz potrzebować:
- zielonej i czerwonej papryki,
- czerwonej cebuli,
- cukinii,
- kiełek,
- ząbku czosnku.
Niebanalnymi dodatkami są również orzeszki piniowe i wegański żółty ser. Placki możesz wykonać samodzielnie lub kupić gotowe. Istotnym elementem jest sos czosnkowy, który łączy wszystkie składniki i podkreśla całość.
Wegańskie burgery
Wegetariańskie grillowanie nie byłoby kompletne bez wyśmienitych burgerów. Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak przyrządzić burgery bez wykorzystania mięsa? To naprawdę proste! Można użyć ciecierzycy, fasoli albo marchewki. Burgery przygotuj wcześniej, a na ruszcie je podgrzej, aż będą soczyste. Oczywiście nie zapomnij o bułce z otrębami, sałacie, pomidorze, ogórku, serze i cebuli. To świetny pomysł na wiosenne i letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.
Nuggetsy z pieczarek
Szybkie i smaczne nuggetsy z pieczarek to kolejna propozycja na wege piknik i każdą imprezę. Stanowią znakomite uzupełnienie obiadu lub burgerów. Do ich przyrządzenia wykorzystaj:
- pieczarki,
- parmezan,
- płatki drożdżowe,
- siemienie lniane,
- przyprawy takie jak: sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek,
- mąkę jaglaną lub z ciecierzycy.
W ciągu zaledwie 20 minut możesz stworzyć tę genialną przekąskę. Najpierw obtocz pieczarki w mieszance z płatkami drożdżowymi, parmezanem, siemieniem lnianym i przyprawami. Następnie w mące jaglanej lub z ciecierzycy i delikatnie usmaż na patelni. Możesz je również upiec w piekarniku, a później podgrzać, co sprawi, że będą chrupiące.
Wegańskie szaszłyki z sosem BBQ
Wege grill nie może obejść się bez popularnych szaszłyków. W takie wersji smakują równie obłędnie, jak te z mięsem. Soczyste, kolorowe jarzyny i tempeh tworzą niezwykłe połączenie, a do tego możesz wlać domowy sos BBQ. Tempeh jest idealnym zamiennikiem mięsa, dlatego często spotyka się go na polskich stołach. Ma mięsistą konsystencję, co sprawia, że rewelacyjnie sprawdza się w tej roli. Do szaszłyków wykorzystaj:
- paprykę,
- cukinię,
- cebulę,
- oliwę z oliwek.
Możesz umieścić również inne, ulubione składniki oraz nieco podkręcić aromat dodając np. ananasa. Zdecydowanie sprawdzi się w tym zestawieniu. Wszystko pokrój w kostkę i nabij na długą wykałaczkę. Gotowe szaszłyki włóż prosto na ruszt.
Boczniaki BBQ
Jeśli planujesz przyrządzić dania wegańskie na grilla, nie możesz zapomnieć o boczniakach. Oprócz nich użyj:
- sosu BBQ (możesz zrobić własny, domowy),
- oleju,
- szczypty soli i pieprzu.
Przed przygotowaniem grzybów pamiętaj, aby dokładnie je oczyścić dzień wcześniej. Następnie sos wymieszaj z olejem i namocz w nim boczniaki. Schowaj je do zamkniętego pojemnika na noc. Gotowe ułóż na tacce i połóż na ruszt, pozwalając im się delikatnie przysmażyć. Świetnie pasują również jako dodatek do szaszłyków.
Wege piknik i grill mogą być również pyszne, jak mięsne dania i przekąski. Z jarzyn, a nawet owoców możesz zrobić rewelacyjne pozycje, które będą smakować każdemu. Dostarczą wiele witamin i innych wartości odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zorganizuj wspólne pichcenie na zewnątrz dla rodziny i przyjaciół w wiosenny i ciepły weekend. Zaskocz ich oryginalnymi potrawami, których jeszcze nigdy nie próbowali.