Dziś złapaliśmy Trop na bajecznie kolorowe roślinne danie. Coś pysznego, zdrowego i wegańskiego. Takie małe co nieco, gdy nie ma czasu na długie gotowanie, a brzuszek domaga się wartościowego paliwa. Oto przepis na wegańską miskę według Darii Rogowskiej, twórczyni profilu @ekocentryczka.
Daria pokazuje, jak żyć bardziej ekologicznie i zdrowo. Sama jest weganką i z ogromnym zapałem dzieli się wiedzą na temat roślinnej diety. Jak sama zauważa, coraz łatwiej jeść wegańsko, bo na sklepowych półkach przybywa produktów roślinnych. Niestety, nie zawsze są one zdrowe przez duże ilości soli lub cukru w składzie. Dlatego lepiej trzymać się niskoprzetworzonych produktów, a smak poprawiać naturalnymi ziołami i przyprawami.
Dlatego w najnowszym poście, Daria pokazuje swój sposób na szybkie roślinne danie – wege miskę. To coś a’ la poke bowl, o którym cały odcinek nagrał Wojtek z Top Gar. Tu jednak źródłem białka nie będzie ryba, a tofu lub strączki. Bazą może być ryż, ale doskonale sprawdzi się również kasza. Chodzi po prostu o dobre źródło węglowodanów. Całości dopełnią dodatki: warzywa, owoce, nasiona i wszystko, co przyjdzie Wam do głowy. Ten przepis to również świetny sposób na wykorzystanie resztki z lodówki. Całą filozofię i sposób wykonania wege miski krok po kroku poznacie w poście na Instagramie ekocentryczki.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jeśli poke bowl to dla Was zupełnie nowe pojęcie, kilka słów o tym daniu i podstawowy przepis znajdziecie tutaj.