Roślinne fast-foody zdobywają coraz większą popularność. Niektóre bardzo prosto zrobić w domowym zaciszu, tak, jak wspomniane w tytule frytki. Okazuje się, że tę przepyszną odsłonę ziemniaka można urozmaicić wyjątkową posypką.
Michał Gniłka – kreatywny kucharz, weganin i jeden z naszych twórców, ostatnio prezentuje na swoim kanale YouTube przepisy na wegańskie comfort food. Są to pyszne, roślinne przekąski, które może nie należą do najzdrowszych, jak przyznaje sam autor, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Po kebabie, buffalo wings i hot dogach, przyszła pora na kolejny roślinny fast food, czyli frytki.
Nie myślcie jednak, że to takie zwyczajne fryty, które pałaszuje się tylko z keczupem i solą. Jeśli znacie Michała to wiecie oczywiście, że takie dania są zupełnie nie w jego stylu. Lubi on łączyć smaki i tekstury rozmaitych produktów, tworząc w ten sposób nietuzinkowe kompozycje godne pięciogwiazdkowych restauracji.
Frytki z najnowszego przepisu ani trochę nie odbiegają od tego schematu. To, co czyni je wyjątkowym smakołykiem to specjalna posypka, którą przygotujecie, jeśli obejrzycie film na kanale Wege Tuba: