Biegunka, nudności, wzdęcia, kurczowe bóle brzucha – są to cztery najczęstsze objawy nietolerancji laktozy. Laktoza jest dwucukrem zawartym w mleku i jego przetworach, który w prawidłowych warunkach trawiony jest w jelicie cienkim człowieka przez enzym o nazwie laktaza do glukozy i galaktozy. Brak lub niedobór tego enzymu prowadzi do nietolerancji pokarmowej laktozy, co zmusza cierpiących na nią ludzi do unikania pokarmów mlecznych, mleka oraz leków zawierających laktozę.
Rodzaje nietolerancji:
Wyróżniamy trzy typy nietolerancji laktozy: wrodzoną, pierwotną (uwarunkowaną genetycznie) i wtórną (tzn. nabytą, która może mieć charakter przejściowy lub utrwalony).
Mechanizm powstawania objawów:
Przyczyną objawów jest niestrawiona, niewchłonięta z jelita laktoza, która zatrzymuje wodę (prowadząc do biegunki), a przesuwając się do jelita grubego, pod wpływem bakterii beztlenowych ulega fermentacji i wywołuje wzdęcia.
Czy jesteś w grupie ryzyka?
Jeżeli po ok. 30 minutach do 2 godzin wystąpią u ciebie wyżej wymienione objawy to prawdopodobnie cierpisz na nietolerancję laktozy. W takim przypadku jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem w celu wykluczenia lub potwierdzenia diagnozy!
Jakie produkty mleczne są dozwolone?
W niektórych przypadkach dobrze tolerowane jest fermentowane mleko w postaci kefirów lub jogurtów. Dodatkowo zawarte w nich bakterie są zdolne do wytworzenia laktazy. Bezpiecznie można spożywać twarde sery jak np. Cheddar, a sery długodojrzewające mogą praktycznie nie zawierać laktozy. Należy zwrócić także uwagę na wyroby piekarskie, płatki śniadaniowe, sosy, margaryny oraz inne, do których produkcji używa się laktozy. 20% lekarstw na receptę i 6% dostępnych bez recepty zawierają ten dwucukier. Na szczęście stanowią one problem tylko w przypadku ciężkiej nietolerancji laktozy. Dla niemowląt oraz małych dzieci dostępne są zbilansowane preparaty mlekozastępcze.