Masz dość pysznych obiadów z baru mlecznego i doszedłeś do wniosku, że czas poeksperymentować w kuchni? Mieciu Mietczyński wpadł na podobny pomysł i w serii „Ni mom pojęcia co robię” wypróbowuje najróżniejsze przepisy, których normalnie nikt by nie wcielił w życie. Zobacz najgorsze z nich!
Trzeba oddać Mieciowi to, że odważnie podchodzi do tematu i wprowadza do kuchni sporo zaskakujących pomysłów, często spodziewając się najgorszego. Niekiedy jego przeczucia się sprawdzają i właśnie te dania wymieniliśmy w naszym zestawieniu.
Spis treści
1. Polskie sushi
Kasza gryczana zamiast ryżu, do tego śledź, koźlarze, a jako dressing – chrzan. Żeby efekt był jeszcze bardziej „polski”, zrezygnuj z alg i kup kapustę. To najlepszy sposób, żeby zepsuć przepis. Niestety, nie możemy zobaczyć, jak bardzo to nie wyszło, bo scena się nie nagrała… Ale może to i lepiej?
Zobacz również: Najśmieszniejsze „Mądrości Tłumów” Krzysztofa Gonciarza
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=HFnBscnhpxo[/embedyt]
2. Mjelone z paruwek
Ryzykowny przepis, ale ciekawy. Przed gotowaniem lepiej napijcie się czegoś mocniejszego. Przygotujcie kilka parówek, cebulę, jajka, bułkę tartą i szereg różnych (niekoniecznie pasujących) przypraw. Jako dodatek Mieciu dodał makaron z Vifona. Co prawda na koniec mówi, że kotlety są dobre, ale i tak większość oddał psu, więc…
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=MlLdBq8lfKs[/embedyt]
3. Nadźewany ogur
Przekąska zrobiona na podstawie pięciu wybranych przez widza składników. Mieciu wybrał jeden z pierwszych komentarzy z góry i później chyba pożałował. Składniki to: duży ogórek, oregano, ser, majonez i suchary. Ostatecznie powstał z tego nadziewany ogórek. Raczej niezbyt udany, ponieważ mina kucharza na koniec mówi sama za siebie.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=A5jVEt0nXU8[/embedyt]
4. Ziemniaczana imitacja ostryg
Ostrygi z ziemniaków? Czemu nie! Wymieszaj rodzynki, cynamon, cukier puder, masło, orzechy, na to kisiel (przed ugotowaniem), potem zalej wodą. Wsadź na 10 minut do piekarnika i potem nafaszeruj tym ziemniaki. Ponownie włóż do pieca. Pograj w coś. Jak będzie gotowe, to najlepiej wyrzuć, bo pewnie i tak nie będzie Ci smakować.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=j9IX14iywQI[/embedyt]
5. I bonus z kanału Mietczyńskiego – bigos!
Dokładna lista składników brzmi: kapusta, kiełbasa, inne tam gadżety typu pieczarki, alkohol, koncentrat (najlepiej pomidorowy) i przyprawy. Być może wszystko wyszłoby dobrze, gdyby nie to, że Mieciu na koniec upuścił garnek z bigosem. Tajemnicą również pozostaje los deseru, który przygotowywał w trakcie.
Zobacz również: Jak się wybić na YouTube według Martina Stankiewicza?
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=lTblc4mGcXE[/embedyt]
Zajrzyj na kanał teetres.com, żeby zobaczyć więcej przepisów Mietczyńskiego. Może znajdziesz inspirację, żeby przygotować kolację swojej drugiej połówce?