Niezależnie od tego czy chorujesz na celiakię, czy po prostu ograniczasz ilość glutenu w diecie, te desery na pewno przypadną Ci do gustu.
Spis treści
1. Gryczane muffiny z bezami
To nietypowe połączenie zaowocowało niebanalnym smakiem. Pyszne i pożywne muffiny na pewno zasmakują całej rodzinie.
Składniki na muffiny: 200 g mąki gryczanej, 150 g drobnego cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 2 łyżeczki kakao, 100 ml oleju rzepakowego, 250 ml jogurtu lub mleka; bezy: 4 białka, szklanka cukru pudru, opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie muffinów: wymieszaj w osobnych miskach składniki suche (mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia) i mokre (olej, jogurt). Potem połącz wszystko razem. Włóż do formy na muffinki i piecz 20 minut w 180 stopniach.
Bezy: Ubij białka na sztywną pianę, zmniejsz obroty miksera i powoli, łyżka po łyżce, wsypuj cukier. Możesz dodać sok z cytryny. Następnie przełóż masę do rękawa lub szprycy i wyciskaj niewielkie bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Susz w piekarniku 70-100 minut w 100 stopniach – muszą być nadal lekko miękkie i wilgotne, dopiero po ostudzeniu stwardnieją i staną się suche. Montuj je na muffinach przy pomocy kropli czekolady.

bezokruszka.pl
2. Czekoladki z oleju kokosowego i syropu z agawy
Uwaga – naprawdę uzależniają!
Składniki: 1/2 szklanki ekologicznego oleju kokosowego rafinowanego (rozpuszczonego w garnku), 2-3 łyżki syropu z agawy lub pasty daktylowej, 1 łyżeczka chia lub siemienia lnianego (zmielonego), 3 łyżki karobu, szczypta soli
Przygotowanie: Zmiksuj wszystko w blenderze i wlej do foremek silikonowych, potem włóż do zamrażalnika. Czekoladki będą gotowe po 1-2 godzinach. Przechowuj w lodówce.

zdrowienatalerzu.pl
3. Ciasto czekoladowe z cukinią bez cukru
Czy da się zrobić słodkie ciasto bez dodatku cukru i do tego na bazie cukinii? Ten przepis udowadnia, że tak!
Składniki: 4 jajka, 1 szklanka drobno startej cukinii, 100 g kaszy jaglanej, 100 g suszonych śliwek, 5 łyżek kakao, 100 g oliwy, kilka kropli aromatu waniliowego, 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie: Zmiksuj kaszę jaglaną ręcznym blenderem, aż uzyskasz strukturę podobną do mąki. Następnie zmiksuj jajka, dodaj do nich śliwki i ponownie użyj blendera, żeby utworzyła się jednolita masa. Wymieszaj ją z resztą składników i kaszą. Przelej do formy i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Zobacz również: Przepis na zniewalające owocowe sushi

przepisybezglutenowe.pl
(źródło: przepisybezglutenowe.pl, zdrowienatalerzu.pl, bezokruszka.pl)