Chociaż kuchnia rosyjska pod wieloma względami przypomina kuchnię polską, to istnieją między nimi spore różnice. Dowiedzcie się, jakie potrawy pojawiają się na stołach Rosjan.
Kuchnia rosyjska opiera się na ziemniakach, kaszach, jest w niej sporo mięsa, a także ryb. Charakteryzuje się dużą różnorodnością, a niektóre popularne dania mają zagraniczne pochodzenie – np. bliskowschodni pilaw (potrawa składająca się z ryżu, warzyw oraz kawałków mięsa) czy gruzińskie charczo (zupa z wołowiny lub jesiotra). Przysmak stanowi kawior, który w Rosji można kupić o wiele taniej, niż w Polsce. Rosjanie uwielbiają też słodycze. Podwieczorek czy uroczysta kolacja bez tortu nie mają racji bytu.
Spis treści
Rosyjskie zupy
Tradycyjny rosyjski obiad nie może obejść się bez zupy. Zapewne słyszeliście o solance – gęstej zupie robionej z wywaru mięsnego, grzybowego lub rybnego z dodatkami. Inną znaną zupą jest szczi, w której składzie obowiązkowo musi znaleźć się kapusta, zaś pozostałe składniki zależą przede wszystkim od inwencji twórczej kucharza. Na uwagę zasługuje także okroszka – zupa spożywana na zimno, przygotowywana na bazie kwasu chlebowego, z dodatkiem różnych warzyw, śmierany, jogurtu lub kefiru oraz…szynki lub kiełbasy. Jak widzicie, rosyjskie zupy cechuje wieloskładnikowość, a także fakt, że wszystkie zwieńcza się kleksem śmietany.
Dania mączne
Rosja słynie z dań mącznych. Stanowią one ważny element rosyjskiej kuchni. Nasłynniejsze są pielmieni, małe pierożki z mięsem, podawane ze śmietaną. Nieco większe są wareniki. Wareniki mogą mieć różne nadzienia, a najbardziej oryginalnym z nich jest… kasza gryczana. Pierogi z kaszą gryczaną, czemu nie! Innym mącznym przysmakiem są bliny – rodzaj naleśników z mąki pszenno-gryczanej. Jeśli chcecie spróbować ich w iście królewskim wydaniu, zestawcie je z kawiorem i śmietaną.
Przekąski, zakąski
Bardzo popularną w Rosji przekąską do piwa są suszone ryby. Małe rybki suszy się w całości i w całości się je spożywa. Wszędzie dostaniecie też pierożki, czyli małe bułeczki z przeróżnym nadzieniem – mięsnym, grzybowym, kapuścianym. Najsmaczniejsze są te sprzedawane przez urocze babuleńki! Każdy bardziej uroczysty posiłek rozpoczyna się od podania zestawu bardzo zróżnicowanych przekąsek. Mogą to być deski serów lub wędlin, kawior, świeże lub kiszone warzywa, wędzone ryby albo sałatki. Posiłkom musi towarzyszyć chleb, np. charakterystyczne żytnie pieczywo o ciemnym kolorze.
Rosyjskie sałatki
Rosjanie lubią, gdy ich stoły uginają się od potraw, a sałatki stanowią idealny wstęp do dłuższego biesiadowania. Do ulubionych sałatek Rosjan należy śledź pod szubą – śledź przykryty warstwowo ułożonymi warzywami i majonezem. Winegret to sałatka składająca się z pokrojonych w kostkę ugotowanych buraków, ziemniaków oraz marchwi, posiekanej cebuli i ogórków kiszonych. Całość doprawia się octem i olejem. W menu zagranicznych restauracji możecie napotkać „sałatkę rosyjską”. Będzie to prawdopodobnie sałatka Oliwier, różniąca się od naszej jarzynowej tylko dodatkiem kiełbasy.
Lubicie kuchnię rosyjską? Jakie rosyjskie potrawy jadacie najchętniej?