Bardzo często wyobrażamy sobie wegan jako ludzi z potwornymi ograniczeniami. No bo jak to tak, nie jeść nabiału? Nie jeść mięsa? To cóż takiego im pozostaje, trawa? Tymczasem weganie radzą sobie doskonale. I potrafią swoimi przepisami naprawdę zaskoczyć!
Poza sklepowymi daniami, których przybywa coraz więcej, weganie potrafią zmodyfikować każdy przepis. W tym także słodycze. Wydaje Ci się niemożliwym upiec ciasto bez jajek? Te przepisy przekonają Cię, że nie jest to trudne, a efekt końcowy na pewno zachwyci niejedno podniebienie. Do dzieła!
Spis treści
Babeczki szpinakowe
Tak, szpinakowe. Szpinak nadaje im on fantazyjnego koloru. Ale nie martw się! W ogóle go nie czuć. W smaku są kokosowe!
Babeczki są bardzo proste w przygotowaniu. Oto potrzebne składniki:
1 szklanka mąki,1 szklanka wiórków kokosowych, pół szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 10 dkg świeżego szpinaku, pół szklanki mleka roślinnego, 1/3 szklanki oleju, łyżeczka octu (obojętnie jakiego i tak odparuje).
W miseczce mieszamy składniki suche. Dodajemy do tego zmiksowane składniki mokre i delikatnie mieszamy. Gdy się połączą nakładamy masę do foremek. Wierzch możemy jeszcze posypać wiórkami kokosowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta. Gotowe babeczki możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego!
Wegańskie ciasto a la Kinder Bueno
Mocno orzechowy smak przełamany gorzkim kakao i słodkim kremem z białej czekolady, który przypomina popularny batonik. I to bez bez pieczenia. Koniecznie musicie wypróbować!
Potrzebujemy:
Na spód: 100 g namoczonych daktyli (min. 2 h, odsączone z wody), 50 g orzechów laskowych bez skórki, 1 szklanka płatków owsianych.
Krem: 100 g kaszy jaglanej, 100 g orzechów laskowych bez skórki, 300 ml mleka roślinnego, 50 g ksylitolu (lub innego słodziwa, np. cukru trzcinowego), 1/3 łyżeczki soli, łyżka oleju kokosowego.
Druga warstwa: 30 g kaszy jaglanej, 2 łyżki kakao 70%, 50 ml mleka roślinnego.
Na krem z białej czekolady możemy użyć rozpuszczonego masła kakaowego.
Wykonanie:
Spód: Blendujemy wszystko razem na jednolitą masę i wykładamy na spód tortownicy, a później chowamy do lodówki. Masa musi być zbita. Orzechy można dodać nieco później, aby ich kawałki były wyczuwalne w spodzie.
Krem: Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i zalewamy 250 ml mleka roślinnego oraz dokładamy łyżkę oleju kokosowego i sól. Gotujemy ok. 20 min pod przykryciem na małym ogniu. W pozostałym mleku (50 ml) blendujemy orzechy laskowe i dodajemy 70 g przestudzonej kaszy jaglanej oraz ksylitol. Wszystko blendujemy na jednolitą, gładką masę i wykładamy do tortownicy, a później do lodówki. Masa powinna być bardzo gęsta.
Druga warstwa: Pozostałą kaszę zalewamy mlekiem, dosypujemy kakao po czym blendujemy na gładką masę. Ważne, aby ta warstwa miała smak gorzkiej czekolady. Można dodać odrobinę syropu klonowego, aby złamać gorzki smak kakao. Otrzymaną gęstą masę wykładamy do tortownicy i znów chowamy do lodówki na kilka minut!
Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nim ciasto. Ale uwaga! Zaleca się dodanie polewy po całonocnym chłodzeniu naszego ciasta.
Szybkie ciasto bananowe
To ciasto bananowe robi się ekspresowo, jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 10 minut i jest bardzo proste – wystarczy wymieszać w misce wszystkie składniki, przenieść do formy i upiec. Pomimo, że jest bez jajek, pięknie wyrasta i jest wilgotne jak tradycyjne ciasto.
Co potrzeba?
4 dojrzałe banany, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 szklanki oleju, 0,25 szklanki cukru.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj banany rozdrobnione widelcem razem z olejem i cukrem. Formę – keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto. Piecz w nagrzanym piekarniku 40-45 minut, do suchego patyczka. Proste?
Wegańskie brownie
Kto nie lubi tego specyficznego, czekoladowego ciasta? Jak się okazuje jego przygotowanie we wersji wegańskiej nie jest wcale takie trudne, a smakiem wcale nie ustępuje wersji nabiałowej.
Będziesz potrzebować:
3 banany, 5 kopiastych łyżek dowolnej mąki, 4 łyżki kakao, orzechy według uznania.
Do zblendowanych na gładką masę bananów wrzucamy resztę składników i ponownie blendujemy. Masę przekładamy do formy (najlepiej sprawdzi się tortownica) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 5 minut. Ciasto gotowe jest wtedy, gdy zamiast lejącej masy na wierzchu robi się „twarda skorupka”. Ale nie martw się w środku będzie wilgotne!
Krem czekoladowy a la Milky Way
Aksamitny krem o smaku białej czekolady, idealny by posmarować nim kanapki, naleśniki, pankejki, przełożyć ciasteczka, dodać do owsianki lub jeść tak po prostu, łyżeczką. A przygotowanie wcale nie jest takie skomplikowane!
Składniki: 60g masła kakaowego (spożywczego), 150g syropu z agawy, 40 mleczka kokosowego w proszku, aromat waniliowy, ⅓ łyżeczki soli, kilka kropli soku z cytryny, 2 łyżki kakao.
Masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynne i ciepłe, dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Ważne jest to, by Twoje masło kakaowe nie było zbyt gorące. Wtedy może to spowodować, że składniki się rozwarstwią. Następnie dodaj mleczko kokosowe w proszku, odrobinę aromatu waniliowego oraz sól. Mieszaj energicznie masę, cały czas ją podgrzewając. Mieszaj tak długo aż krem będzie błyszczący, jednolity, bez grudek, a mleczko kokosowe będzie całkowicie rozpuszczone. Tak gotowy krem odstaw do wystudzenia, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin. Masa powinna być dobrze schłodzona. Po tym czasie wyjmij krem z lodówki i zmiksuj przy pomocy miksera. Dzięki temu krem zrobi się biały, już nie będzie żółtawy. Jego konsystencja również się nieco zmieni, będzie bardziej puszysty. Następnie przełóż ⅓ kremu do innej miseczki i dodaj do niej kakao. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj słoiczek i układaj na przemian jasną i ciemną warstwę kremu. Krem przechowuj w zakręconym słoiczku w lodówce.
A Wy macie jakieś ulubione wegańskie słodycze? Podzielcie się koniecznie!