Z czym kojarzą Ci się Święta Wielkanocne? Wcale się nie zdziwimy, jeśli zaraz po wspomnieniu o święconce, wymienisz jednym tchem co najmniej kilka tradycyjnych potraw, które spożywamy w ich trakcie. Jajka, kiełbasa, żurek… Majonezy, sałatki i pasztety! Wszystko to brzmi tak samo pysznie, jak… tłusto. Czy Wielkanoc może bardziej lekkostrawny wymiar? No pewnie. Oto moje sposoby!
Wydaje się, że w czasie świąt wielkiej nocy weganie nie mają co jeść. Otóż nic bardziej mylnego. Wielkanoc może być wegańska! Wystarczy trochę kreatywności i możemy stworzyć naprawdę pyszne i jednocześnie zdrowe posiłki świąteczne. Oto garść naszych propozycji na wegańskie potrawy wielkanocne!
Spis treści
Pasta bezjajeczna z tofu i ciecierzycy
Na wegańskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasty bezjajecznej, która z jajkami nie ma nic wspólnego – no może poza jednym. Niemalże identycznym smakiem! Jak ją przygotować?
1 kostka tofu 200 g, ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 łyżeczka czarnej soli kala namak, 1 spora łyżeczka musztardy Dijon, około 3-4 łyżki wegańskiego majonezu, odrobina wody, kilka szczypt kurkumy (dla koloru), spory pęczek szczypiorku, sól, pieprz.
¾ kostki tofu przełóż do naczynia malaksera wraz z ciecierzycą. W małej misce połącz majonez z musztardą, czarną solą i szczyptą soli oraz pieprzu. Połączone składniki dodaj do tofu i ciecierzycy, miksując całość na w miarę gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, ewentualnie roślinnego oleju. Następnie dopraw pastę do smaku pieprzem i solą oraz dodawaj stopniowo kurkumy, aż uzyskasz pożądany kolor. Na sam koniec do pasty wmieszaj zmiażdżoną widelcem resztę tofu, które będzie imitować białko jaja. Dodaj posiekany szczypiorek i zajadaj z kromką dobrego pieczywa – smacznego!
Wegańskie jajka faszerowane
Do farszu możesz wykorzystać przygotowaną wcześniej pastę bezjajeczną. Jak wykonać tą potrawę?
Jedyne, co potrzebujesz to kilka średniej wielkości ziemniaków. Przygotowanie jest bardzo proste!
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudzone przekrój na pół i wydrąż środek, lecz nie do końca! Następnie delikatnie za pomocą łyżeczki nałóż przygotowaną wcześniej pastę z tofu i ciecierzycy. Musisz pamiętać, aby robić to ostrożnie, ponieważ ugotowane ziemniaki dość łatwo się rozpadają. Ułóż je na talerzu i gotowe! Możesz podawać na świąteczny stół!
Pasztet z zielonej soczewicy.
Co to za święta bez pachnącego, pysznego pasztetu? W wersji wegańskiej jest równie dobry, a dzięki aromatycznym przyprawom może przekonać do siebie niejednego mięsożercę!
1 szklanka zielonej soczewicy, ½ szklanki suszonych pomidorów, 7 łyżek sosu sojowego, 1 cebula, 12 małych pieczarek, 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej, olej, woda, 7 ziaren jałowca,2 łyżki suszonych warzyw, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka imbiru, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka estragonu, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżki gałki muszkatołowej,10 ziaren czarnego pieprzu.
Namoczoną przez noc (min. 6 h) soczewicę gotujemy w 3 szklankach wody do miękkości, czyli około 20-30 minut. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Rozgrzewamy ¼ szklanki oleju i dusimy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone w cienkie paski pieczarki, odcedzone pokrojone, suszone pomidory i dusimy razem około 10-15 minut. Mieszamy z ugotowaną soczewicą i kaszą kukurydzianą, dodajemy sos sojowy, 5 łyżek oleju i wymieszane w młynku do kawy lub ręcznym blenderze, dajemy przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub, jeżeli używamy silikonowej natłuszczamy olejem, wkładamy do niej gotową masę, smarujemy olejem, posypujemy czarnuszką lub sezamem i pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 200 st. C.
Wegański kapuśniak
Na świątecznym stole nie może też zabraknąć zupy. My proponujemy Wam kapuśniak w wersji wege! Co potrzeba do przygotowania tej zupy?
3 l wody, 600 g ziemniaków, 350 g kapusty kiszonej, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, kilka liści pora (ciemna część), garść suszonych grzybów, 2 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, natka pietruszki (do posypania), sól, pieprz.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez noc. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy na palniku. Następnie do garnka z wodą wkładamy wszystkie warzywa oprócz kapusty i ziemniaków oraz przyprawy i gotujemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Dodajemy ją do wywaru warzywnego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Drugą cebulę oraz grzyby kroimy w kostkę i smażymy na patelni na odrobinie oleju. Gdy kapusta będzie już miękka, dodajemy do zupy cebulę z grzybami oraz ziemniaki. Warzywa z wywaru kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem talerze z zupą posypujemy posiekaną natką pietruszki. Prawda, że proste?
Czteroskładnikowe ciasto Oreo
Oczywiście w naszych propozycjach nie może zabraknąć deseru. Wybraliśmy dla Was super łatwy przepis na ciasto oreo. Jest naprawdę przepyszne i szybkie w wykonaniu, a z pewnością zasmakuje każdemu! Potrzebujemy jedynie:
2 puszki mleczka kokosowego, 5 łyżek cukru, 2 duże opakowania oreo – 32 sztuki ciastek, 4 mocno dojrzałe banany.
Mleczko kokosowe umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin. Następnie stałą część delikatnie przekładamy do miski, pozostałą wodę kokosową odlewamy. Do śmietanki dodajemy cukier i ubijamy mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Oreo wrzucam do kielicha blendera wysokoobrotowego i rozdrabniamy na pył. Ciastka można również zmielić blenderem ręcznym w dużym i wysokim naczyniu po wcześniejszym ich połamaniu. Banany obieramy i kroimy na centymetrowe plasterki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy większą część rozdrobnionych ciastek i ugniatamy je łyżką tworząc zwarty spód. Następnie układamy warstwę z bananów i kolejno z bitej śmietany kokosowej, ponownie równo wysypujemy pozostałą część rozdrobnionych ciastek oreo, układamy banany i przekładamy bitą śmietanę kokosową. Tort umieszczamy w lodówce na 4 godziny lub całą noc.
Mamy nadzieję, ze przekonaliśmy Was trochę do wypróbowania tych wegańskich świątecznych przepisów. Dajcie znać w komentarzu!