W Polsce mamy bogatą tradycję potraw wielkanocnych. Na naszych stołach królują jajka, własnoręcznie przygotowane mięsa, wędliny oraz wypieki. Wielkanocne ciasta to przede wszystkim babka, keks, słodkie mazurki i keks. W wielu domach nie zabraknie także tradycyjnej sałatki jarzynowej z gotowanych warzyw z dodatkiem groszku konserwowanego, jajek i majonezu. Jeśli chcesz przygotować smaczne potrawy na wielkanocny stół, już teraz zastanów się, czym możesz zaskoczysz swoich najbliższych. Lubisz gotować i chętnie sięgasz nie tylko po sprawdzone przepisy, ale i nowości kulinarne? Poniżej prezentujemy kilka przepisów na świąteczne przysmaki także w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.
Spis treści
Kiedy wypada Wielkanoc 2022?
Święta Wielkanocne w 2022 roku przypadają znacznie później niż w ubiegłym. Niedziela Wielkanocna wypada 17 kwietnia Lany poniedziałek dzień później 18 kwietnia. Pokarmy będziemy święcić w sobotę 16 kwietnia. Wielkanoc jest jednym z kilku świąt w kościele chrześcijańskim, które mają ruchome terminy. Zawsze wypadają w niedzielę i poniedziałek, który jest dniem wolnym od pracy. Jednak data świąt może przypadać od marca do kwietnia. Ostatnie lata Świąt Wielkanocnych nie sprzyjała pogoda za oknem na zewnątrz. Być może w tym roku z racji późniejszej daty będziemy mogli cieszyć się słoneczna i ciepła pogoda, która nie tylko zachęci do siedzenia w domu, ale także do spacerów z najbliższymi. Wiele osób, jeśli tylko obostrzenia pandemiczne pozwolą dobrym pomysłem może okazać się wyjazd w góry lub nad morze. Wiele ośrodków posiada w swojej ofercie pakiet świąteczny. Dla tych jednak, którzy planują spędzić czas w gronie rodziny, prezentujemy poniżej przepisy na dania wielkanocne.
Z czym wiąże się jeszcze Wielkanoc? Dekoracje, przepisy na pyszne potrawy oraz życzenia to nieodłączne elementy tego pięknego czasu. Zobacz nasze pomysły na potrawy wielkanocne, zarówno te tradycyjne, jak i bardziej wyszukane. To świetny czas na sałatkę z tuńczyka, śledzie, mazurek czy babkę marmurkową. A może chcesz postawić na wege Wielkanoc? Zobacz nasze propozycje.
Przepisy na potrawy wielkanocne
Planowanie świątecznego menu ma wiele zalet. Dzięki niemu będziesz mógł wcześniej zrobić zakupy unikając dużych kolejek i korków, które zawsze w okresie przedświątecznym są większe. A przecież przygotowania świąteczne to nie tylko kuchnia i potrawy. To także czas wiosennych porządków i dekorowania mieszkania. W tym roku podejdź do tematu na chłodno i dokładnie zaplanuj świąteczne zadania.
Oto ciekawe potrawy wielkanocne:
Sałatka z tuńczyka na krakersach
Składniki:
- słone krakersy,
- 6 jajek,
- kostka sera żółtego,
- 6 łyżek majonezu,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- szczypiorek do dekoracji,
- sól, pieprz biały do smaku.
Wykonanie:
Jaja ugotuj na twardo. Po wystudzeniu obierz i oddziel żółtka od białka. Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i połącz z 3 łyżkami majonezu. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach i dodaj do niego 3 łyżki majonezu. Tuńczyka odsącz z zalewy. Żółtka jaj zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Na płaskim talerzu ułóż warstwę 9 krakersów. Następnie delikatnie ułóż masę z żółtego sera i majonezu. Zadanie to jest trudne z uwagi na przesuwające się krakersy. Jednak kiedy delikatnie ułożyć pierwszą warstwę , kolejne ułożysz już bez problemu. Masę serową przykryj krakersami. Kolejno ułóż masę z tuńczyka i majonezu i przykryj krakersami. Na koniec wyłóż masę z białek i majonezu, a na wierz posyp startymi oddzielnie żółtkami. Całość udekoruj zielonym szczypiorkiem, rzeżuchą lub natka pietruszki. Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Sos z rzeżuchy
Składniki:
- 1 łyżka musztardy,
- 1 żółtko,
- ¾ szklanki śmietany,
- 3 łyżki posiekanej drobno rzeżuchy,
- sól do smaku.
Wykonanie:
Ugotowane żółtko rozetrzyj z musztardą. Dodaj śmietanę, wlewając ja cienkim strumieniem i cały czas ucierając. Dodaj bardzo drobno posiekaną rzeżuchę. Dopraw solą do smaku. Sos ten to doskonały dodatek do jajek i kanapek.
Sos chrzanowo-jabłkowy
Składniki:
- 2 jabłka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 mały słoiczek chrzanu,
- ½ szklanki majonezu,
- 2 łyżki śmietany,
- cukier do smaku.
Wykonanie:
Jabłka obierz i utrzyj na tarce, a następnie skrop sokiem z cytryny. Dodaj chrzan, majonez i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw cukrem do smaku. Sos ten możesz podawać do mięs i wędlin.
Śledzie w śmietanie
Składniki:
- 6 filetów śledziowych,
- 2 kwaśne jabłka,
- 2 duże cebule,
- 1 szklanka śmietany,
- sól, cukier, sok z cytryny – do smaku.
Wykonanie:
Śledzie należy wcześniej dobrze wymoczyć, kilkakrotnie zmieniając wodę. Cebulę pokrój w plastry. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny. Pokrojone filety ułóż na półmisku. Posyp cebulą i zalej śmietaną połączoną z jabłkami. Całość możesz udekorować zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.
Babka marmurkowa
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 kostki masła,
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- ½ szklanki śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Masło utrzyj z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli wsypuj zmieszane ze sobą wcześniej przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dalej ucieraj. W oddzielnym naczyniu ubij białka jaj na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z ciastem. ⅔ ciasta przełóż do przygotowanej formy. Resztę ciasta połącz z kakao i wyłóż na wierzch ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Ciasto na mazurek
Składniki:
- 350g mąki pszennej,
- ⅔ szklanki cukru pudru,
- 200 gram zimnego masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Zagnieć ciasto z mąki, cukru i rozdrobnionego na drobne kawałki masła. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Podziel ciasto na pół i rozwałkuj na prostokąt. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Nakłuć widelcem ciasto w kilkunastu miejscach. Zabieg ten zapobiega wybrzuszeniu się ciasta podczas pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Z podanych składników przygotujesz dwa spody do mazurka o wymiarach 30×20 cm.
Spód możesz udekorować dowolną masą np. kajmakową z dodatkiem migdałów, rodzynek, suszonych moreli orzechów włoskich i wiórek kokosowych.
Dla wielu z nas jest to smak dzieciństwa i nieodłączny element świątecznej kuchni. Ciekawostką jest, że wielkanocne mazurki pochodzą ze wschodniej polski i zostały najprawdopodobniej przywiezione przez Turków. jest to prosty wypiek, który należy udekorować i artystycznie ozdobić. Nie może zabraknąć również sernika i makowej strucli. Nawet jeśli nie przygotowujesz świąt w swoim domu to jadąc w odwiedziny do rodziny lub znajomych możesz przygotować jedną poprawę np. sałatę i zaskoczyć najbliższych. Poniżej prezentujemy ciekawe przepisy na potrawy wielkanocne. Własnoręcznie przygotowane świąteczne wypieki smakują najlepiej.
Wegetariańska Wielkanoc: przepisy
Wiesz już, co możesz przygotować na Wielkanoc. Dania jednak nie muszą zawierać mięsa oraz ryb. Zobacz, co możesz przygotować także w wersji wege. Wielkanoc możesz świętować na swój sposób!
Dobra propozycja na wegetariańskie potrawy wielkanocne będą jajka faszerowane w wersji bezmięsnej. Do wykonania nadzienia możesz wykorzystać tradycyjnie pieczarki, żółtko i natkę pietruszki. Inną propozycją na wypełnienie jajek może być pasta z awokado, szpinaku lub zielonego groszku. Natomiast łącząc żółtka jaj z majonezem i niewielką ilością przyprawy curry uzyskasz ciekawe połączenie smakowe i wizualne.
Wegańska Wielkanoc: łatwe przepisy
Wege Wielkanoc brzmi dla Ciebie obco? W przypadku kuchni wegańskiej podstawą są rośliny. Poniżej promujemy dania, które przygotujesz bez użycia produktów odzwierzęcych.
Ciekawe potrawy wielkanocne, czyli kulki bezjajeczne
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy ugotowanej lub z puszki,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki wody,
- 1 nieduża cebula,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz – do smaku.
Wykonanie:
Cebulkę drobno pokrój i podsmaż na oliwie. Ostudzoną cebulę rozdrobnij z ciecierzycą z dodatkiem wody i oleju. Możesz wykorzystać w tym celu blender, który pozwoli na uzyskanie jednolitej masy. Dodaj pokrojoną drobno natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw do smaku. Z masy możesz uformować owalne, przypominające jaja, kulki. Bezjajeczne kulki podawać możesz na liściach sałaty.
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy
Składniki:
- szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 250 g czerwonej soczewicy,
- 2 marchewki,
- łyżka oliwy,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 3-4 ząbki czosnku,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 liście laurowe,
- 3-4 łyżki sosu sojowego,
- ziele angielskie, oregano, sól pieprz – do smaku.
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem. Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój na drobne kawałki. Warzywa przesmaż na patelni na oliwie około 10 minut. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które na koniec wyjmij z patelni. Do naczynia wrzucić ugotowaną, przestudzoną a kaszę, soczewicę, cebulę, wlej sos sojowy. Dodaj mąkę ziemniaczaną doprawić oregano, solą i pierzem. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt sucha, to dodaj trochę wody. Uzyskaną masę przełóż do niedużej foremki do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowy, wystudzony pasztet odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby stężał.