Rekordowo drogie czereśnie odstraszają od wycieczki na bazar. Niepotrzebnie, bo wciąż mamy mnóstwo pysznych alternatyw dla tych owoców. Oto kilka przepisów na ciasta z nimi od naszych internetowych twórców.
Spis treści
Czereśnie – synonim luksusu
Doszły do nas słuchy o niebotycznie wysokich cenach za kilogram czereśni. Chodzi jednak o owoce z importu, zaś sezon na nasze polskie owoce wciąż jeszcze przed nami. Jak przeczytaliśmy na portalu Sadyogrody.pl, w zeszłym roku sytuacja była podobna – owoce sprowadzone z Hiszpanii przewyższały kosztowały więcej za kilogram, niż łosoś, podczas, gdy w sezonie ich cena spadła do kilkunastu złotych za kilo.
Na tej podstawie można przypuszczać, że w bieżącym roku sytuacja się powtórzy i wkrótce znów będziemy objadać się czereśniami bez konieczności brania wcześniej kredytu. W międzyczasie można korzystać z innych owoców, które w przystępnych cenach dostaniemy zarówno na bazarku, jak i w pobliskim markecie.
Truskawki – majowa słodycz
Z nadejściem maja rozpoczyna się sezon na truskawki. Któż nie kochałby tych małych, obłędnie słodkich owoców? Jeśli pogoda dopisze, będziemy się nimi cieszyć aż do lipca. Jak pokazali na swoich profilach nasi kulinarni twórcy, truskawki to wspaniały dodatek do bezy, kruchego ciasta, biszkoptu, czy drożdżówek.
Janusz Serednicki z @serekszop położył truskawki na urodzinowym torcie.
Wyświetl ten post na Instagramie
Anna Zyśk, z @jedz.pysznie połączyła owoce z budyniem na drożdżówkach z kruszonką.
Wyświetl ten post na Instagramie
Warto też wspomnieć o jagodach, a raczej borówkach amerykańskich, które również świetnie pasują do ciast i deserów, a także do śniadań na słodko. U Sylwii Lipińskiej – autorki profilu @kulinarnemigawki.pl borówki wraz z rabarbarem i jeżynami stały się dodatkiem do omletu cesarskiego.
Wyświetl ten post na Instagramie
Z kolei @czarna.wisienka, czyli Iza Kapis dodała je wraz z mleczną czekoladą do babeczek:
Wyświetl ten post na Instagramie
Rabarbar – króluje już od kwietnia
No i oczywiście stary, dobry rabarbar. Nie jest to wprawdzie owoc, lecz do wypieków pasuje idealnie. Szczególnie do kruchych placków z kruszonką. Pierwsze łodygi rabarbaru można było kupić już w kwietniu, więc sezon na niego trwa już dobrą chwilę. Nie ma więc co, czekać, tylko robić rabarbarowe wypieki, jak Agata Witowska, autorka profilu @kulinarne_przygody_gatity oraz Beata Lipov z @lawendowydom_official.
Wyświetl ten post na Instagramie
Wyświetl ten post na Instagramie
Jak widzicie na czereśniach świat słodkich wypieków i obłędnych deserów się nie kończy. Smacznego!