Każda pora roku rządzi się swoimi prawami, ale prawdziwy rozkwit roślin, warzyw i owoców panuje wiosną oraz latem. To wtedy warto włączyć do swojej diety zdrowe produkty, które pochodzą od lokalnych dostawców. Dlaczego warto jeść owoce i warzywa sezonowe? Jak je wykorzystać w codziennych posiłkach? Sprawdźmy.
Spis treści
Czy wiesz, co kupujesz?
Owoce i warzywa sezonowe są pyszne, soczyste i już na pierwszy rzut oka wołają o to, aby je spożyć. Letnie miesiące obfitują w maliny, porzeczki, borówki, czereśnie i wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Problemy pojawiają się jesienią oraz zimą, kiedy do wyboru mamy znacznie więcej importowanych produktów. Wtedy jednak można postawić na banany, mandarynki czy pomarańcze. Takie skrupulatne wybieranie warzyw i owoców może przynieść wiele korzyści. Jakich dokładnie?
Produkty, które występują w naszym klimacie i lądują u lokalnych dostawców, wyróżniają się dużą wartością odżywczą. Nie potrzebują też ulepszaczy, bo szybko trafiają na sklepowe półki. Ich droga od zerwania do momentu spożycia nie trwa długo, dlatego są źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki temu są też świeże, soczyste i pyszne. To dar natury, z którego żal nie skorzystać!
Co ciekawe, owoce i warzywa sezonowe w sezonie mają znacznie niższą cenę niż te sprowadzane zza granicy. Dlaczego? Sam transport niesie za sobą duży koszt. Dużo mówi się ostatnio o inflacji i oszczędzaniu pieniędzy. A jak się okazuje, doniesienia są dosyć pozytywne. Początek sezonu na truskawki wygląda lepiej niż rok i dwa lata temu. Cena za kilogram jest nieco niższa, co związane jest ze słabszym popytem, ale nie tylko. Wyjaśniają to eksperci portalu sadyogrody.pl w swoim wpisie, do którego dostaniesz się klikając poniżej.
https://www.sadyogrody.pl/owoce/101/truskawki_2022_ceny_juz_sa_nizsze_niz_w_ubieglym_roku,30478.html
A jeśli mowa o zakupach, wybór lokalnych dostawców to jednocześnie wspieranie polskiej gospodarki i przedsiębiorców.
Autorka bloga kucharkawbaletkach.pl, Patrycja, zwraca też uwagę na jedną ważną zaletę. Kupowanie u lokalnych dostawców wiąże się z ochroną środowiska ograniczając transport, tym samym przyczynia się do dbania o ekologię. Więcej na ten temat znajdziesz we wpisie Patrycji, której głównym zainteresowaniem jest zdrowe i pyszne gotowanie, poniżej.
Dlaczego warto jeść sezonowo – 4 zalety jedzenia sezonowych warzyw i owoców
Owoce i warzywa sezonowe w diecie
Jeśli nie chcesz zastanawiać się nad proporcjami oraz odpowiednią ilością dostarczanych składników odżywczych do swojej diety, możesz zastosować prostą zasadę: do każdego dania dołożyć porcję warzyw lub owoców. Różnorodność składników sprawi, że będziesz czuć się znacznie lepiej. Korzystając z sezonowych produktów, dodatkowo masz pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystko, co najlepsze. Nie zapominaj oczywiście o odpowiednim nawodnieniu.
Kontroluj, na co aktualnie jest sezon i wplataj owoce oraz warzywa do swojej diety. Przykład? Teraz trwa sezon na szparagi, które można przygotować na wiele sposobów. Wrzucam więc Wam przepis od Agaty, autorki profilu na Instagramie @kulinarne_przygody_gagity, która uwielbia gotować i fotografować swoje pyszne dzieła.
Przekonałam Was do spożywania owoców i warzyw sezonowo? Dajcie znać!