Wegetariańskie i wegańskie burgery to świetna alternatywa dla burgerów z mięsem. Z czego można zrobić takiego burgera? Poznaj aż 10 sprawdzonych przepisów na burgery wegetariańskie i vege!
Spis treści
Burgery wegetariańskie a wegańskie
Zanim przejdziesz do przeglądania przepisów na sprawdzone wegeburgery, poświęć chwilę na poznanie najważniejszych różnic pomiędzy burgerami wegetariańskimi i wegańskimi. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, to doskonale zdajesz sobie sprawę z różnicy pomiędzy nimi. Jeśli nie, znajdziesz je poniżej.
Burger wegetariański to burger bez mięsa. Jak to w diecie wegetariańskiej, dopuszczalne jest użycie produktów spożywczych pochodzenia odzwierzęcego. Burgery wegetariańskie są więc często serwowane z różnego typu serami.
Burger wegański to burger bez mięsa i bez jakichkolwiek produktów pochodzenia odzwierzęcego. Nie będzie w nim nie tylko mięsa, ale też sera, jajek i tym podobnych produktów spożywczych.
Po burgery wegańskie i wegetariańskie mogą sięgać nie tylko osoby, które nie jedzą mięsa. Z dobrodziejstwa kuchni roślinnej coraz częściej korzystają także ci, którzy jedzą mięso. Sięgając po posiłki oparte o warzywa i owoce, można urozmaicić swą kuchnię, a także znacząco zredukować ilość spożywanych produktów pochodzenia odzwierzęcego.
10 pomysłów na burgery wegetariańskie i wegańskie
Pomysłów na burgery bez mięsa jest bez liku. Poniżej znajdziesz jednak propozycje sprawdzone, przetestowane i godne polecenia. Zaproponowane zestawienia są kompletne – zawierają również sugestię dodatków, które podkreślą smak składnika głównego. Wszystkie wymienione rodzaje hamburgerów możesz przyrządzić w bułce albo w innego rodzaju pieczywie. Modne i smaczne są także bajgle na ciepło. Najważniejsza jest jednak ich zawartość.
Burger z serem typu halloumi
Klasyczna propozycja dla wegetarian. Ser halloumi wyśmienicie nadaje się do grillowania. Można serwować go niemal z dowolnymi dodatkami – na przykład z sałatą, ogórkiem, pomidorem i sosem czosnkowym. Halloumi genialnie sprawdzi się w hamburgerze wegetariańskim, ale pasuje również do tortilli.
Burger po góralsku z oscypkiem i żurawiną
Kolejnym pomysłem na hamburgery wegetariańskie mogą być właśnie burgery z oscypkiem grillowanym, cebulą, sałatą oraz żurawiną. Słony oscypek może zostać zastąpiony także innym serem wędzonym albo serem halloumi.
Zobacz też: Wegańskie buffalo wings – nowy przepis z kanału WegeTuba
Burger wegetariański z serem pleśniowym
Doskonałą propozycją dla osób, które gustują w serkach typu camembert jest właśnie burger z serem pleśniowym. Można usmażyć go w panierce, jak klasyczny kotlet i zaserwować z sosem typu ajvar, pomidorem, sałatą i papryką.
Burger z fetą i burakiem
Wspaniałym połączeniem, jakie można wykorzystać w komponowaniu burgerów, jest właśnie słodycz buraków i słoność sera typu feta. Do burgera użyj grubych plastrów pieczonych buraków, fetę rozgnieć z odrobiną jogurtu i użyj jako sosu. Burgery uzupełnij także o mix sałat i prażone nasiona słonecznika.
Burger z grillowanymi warzywami i kozim serem
Intensywny smak koziego sera doskonale komponuje się ze słodyczą grillowanej papryki. W burgerze tego typu umieść również plastry grillowanej cukinii i bakłażana, a całość dopraw sosem miodowo-cytrynowym.
Burger vege z pieczonym batatem
Grube plastry pieczonych batatów są idealnym wypełnieniem wegańskiego burgera. Świetnie komponują się z pikantną rukolą i świeżym ogórkiem. Uzupełnieniem kompozycji będą prażone pestki dyni, a także sos tzatziki. W wersji wegańskiej sos tzatziki należy jednak przygotować w oparciu o roślinny jogurt, a nie klasyczny.
Zobacz też: 6 najlepszych przepisów na wegańskie śniadanie
Burger warzywny z sosem daktylowym
Hamburgery wegańskie mogą być zaskakująco pożywne, smaczne i oryginalne. Nie bez powodu sięgają po nie również mięsożercy. Ciekawym pomysłem jest burger warzywny z sosem daktylowym. Warzywa warto przyrządzić na grillu, skropić syropem daktylowym, przełożyć świeżą roszponką i umieścić w aromatycznej bułce lub w chlebku typu pita.
Burger z kalafiorem curry i ajvarem
Niesamowicie ciekawym połączeniem smaków jest właśnie smak kalafiora oraz przypraw korzennych typu curry. By przyrządzić burgera z kalafiorem, warto chwilę podgotować to warzywo, następnie zmiksować z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub z odrobiną kaszy kuskus. Formować kotleciki i usmażyć bez panierki. Idealnym dodatkiem do takich burgerów będzie świeża sałata, ajvar i chrupiąca bułka.
Burger z brokułem, awokado i kiełkami
Wegańskie burgery niezwykle często bazują na awokado i trudno się temu dziwić. Awokado ma wysoką zawartość składników odżywczych, a w tym zdrowe tłuszcze nienasycone. By przyrządzić hamburgera z tymi składnikami, możesz przygotować kotleciki z brokułów i kaszy kuskus. Z awokado należy zrobić guacamole, a całość uzupełnić chrupiącymi kiełkami rzodkiewki i lucerny.
Burger z soczewicy i suszonych pomidorów
Soczewica to jeden z podstawowych składników w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Często sięgają po nią również osoby jadające mięso. Z soczewicy zmiksowanej z suszonymi pomidorami można przyrządzić wyśmienite burgery. Idealnym dopełnieniem ich smaku będzie sos czosnkowy na bazie roślinnego jogurtu oraz chrupiąca sałata rzymska.
Wegańskie i wegetariańskie burgery – o czym pamiętać?
Jeśli jesteś na co dzień na diecie bez mięsa albo na diecie vege, z pewnością masz doskonale zaopatrzoną kuchnię. Nie brakuje w niej roślin i warzyw, produktów wegetariańskich i wegańskich. Jeśli natomiast burgery vege chcesz przyrządzić okazyjnie – dla urozmaicenia albo dla swych gości, z pewnością nie obejdzie się bez zakupów.
Składniki, które warto mieć pod ręką, by przyrządzać dania vege:
- Ciecierzyca, soczewica i fasola – na ich bazie przygotujesz burgery, kotlety, pasty do smarowania i wiele innych potraw.
- Pestki i kiełki – są wspaniałym dodatkiem niemal do każdego posiłku. Wzbogacają smak i aromat potraw, zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych.
- Jogurt i mleko roślinne – to produkty, które przydadzą się szczególnie tym, którzy dopiero zaczynają swą przygodę z kuchnią roślinną. Doświadczeni weganie często bowiem robią mleko lub nawet jogurty roślinne we własnym zakresie.
- Świeże warzywa i owoce – są podstawą kuchni bezmięsnej. Mogą być spożywane na surowo lub po przetworzeniu. Przykładowo: awokado można pokroić w plastry i zjeść w sałatce lub na kanapce, ale można też zrobić z niego guacamole lub innego rodzaju dip.
- Tofu, gotowy hummus, gotowe produkty roślinne – sklepowe półki coraz częściej uginają się już nie tylko pod produktami konwencjonalnymi, ale też pod produktami dla wegetarian i osób na diecie wegańskiej. By przyrządzić szybki obiad lub przekąskę, warto mieć w lodówce tofu, gotowy hummus, a nawet gotowe burgery roślinne.
Kuchnia roślinna staje się coraz popularniejsza. Bez problemu znajdziesz wymienione składniki oraz wiele innych w sklepie. Także restauracje serwują dania wegetariańskie i wegańskie, dzięki czemu inspiracji na kolejne potrawy możesz poszukać właśnie w nich. Dieta oparta o warzywa, owoce i zboża jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najczęściej.