Płynna, gęsta, pełna świeżych warzyw i ziół – to właśnie chłodnik, który słynie jako lokalna potrawa w województwie podlaskim. Tradycyjnie przygotujesz ją z botwinki. Zobacz przepis na wiosenną zupę, a także jej nowoczesne odsłony.
Spis treści
Przepis podstawowy na chłodnik litewski
Chłodnik litewski najlepiej przygotować z dwóch pęczków botwiny z większymi buraczkami, które trzeba ugotować wraz z cukrem i octem. Warzywa oczywiście warto wcześniej pokroić, a liście dodać pod sam koniec gotowania. Aromat zupy tkwi w warzywach, które powinny być starte na drobnych oczkach tarki, a następnie dodane do lekko ostudzonej botwiny. Wśród nich są młode ogórki i rzodkiewki. Ostatnim etapem jest doprawienie. Tradycyjny chłodnik nie obejdzie się bez maślanki, jajka sadzonego, koperku, szczypiorku, soli i pieprzu. W nowoczesnych wersjach pojawia się też jogurt.
Tak przygotowana zupa może trafić do lodówki, ale można też jeść ją od razu. A co zrobić, żeby wyglądała jeszcze lepiej? Umieścić ją w… kalarepie! Na taki pomysł wpadł Janusz, nasz twórca, bloger i autor profilu na Instagramie @serekszop. Zobacz jak to świetnie wygląda!
https://www.instagram.com/p/Ccs4H1RMXC4/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Biały chłodnik
A co powiesz na wersję z filetem z kurczaka, ziemniakami, ogórkiem, szczypiorkiem i koperkiem? Ten biały chodnik opisany jest na profilu @kuchniajulitki, czyli Julitki, która uwielboia gotować i często serwuje tradycyjne dania.
https://www.instagram.com/p/CbIzCbIMyHU/
Zupa z ogórkami i dodatkiem kefiru
Kiedy pogoda za oknem będzie słoneczna, a temperatura coraz wyższa, ten chłodnik ogórkowy będzie świetnym ukojeniem. Można podawać go z ziemniakami albo grzanką. Powstaje z ogórków, rzodkiewek i kefiru. Do tego oczywiście dochodzą aromatyczne zioła i przyprawy. Sprawdź przepis Kingi, która jest dietetyczką, prowadzącej instagramowy profil @kingamajkrzak.
Która wersja chłodnika zrobiła na Tobie największe wrażenie? Wersja tradycyjna czy nowoczesna? Tak czy siak – smacznego!