Zacznij dzień w miły i przyjemny sposób, szczególnie kiedy masz wolne i możesz poświęcić odrobinę czasu dla siebie. Ćwiczenia rozciągające, pielęgnacja ciała i leniwe jesienne śniadanie to sposób na to, aby zebrać energię na pozostałe godziny. Zobacz, jakie propozycje szybkich posiłków mają nasi blogerzy kulinarni.
Spis treści
Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia?
Według Instytutu Żywności i Żywienia pierwszy posiłek w ciągu dnia trzeba spożyć do 2 godzin od momentu przebudzenia. Wiele się mówi o tym, że śniadanie jest najważniejsze, ale w codziennym biegu trudno zadbać o jego jakość i zróznicowanie pod względem składników odżywczych. A to właśnie wpływa na ilość energii oraz dobrą koncentrację. Jeśli w tygodniu stawiasz na proste w przygotowaniu dania, może wybierz leniwe jesienne śniadanie w sobotę i niedzielę, które nie tylko wpłynie dobrze na Twój organizm, ale także będzie miłym akcentem na rozpoczęcie weekendu.
Jeśli zastanawiasz się, co warto jeść na śniadanie, weź pod uwagę swoje potrzeby żywieniowe. Źródłem węglowodanów są wszelkiego rodzaju płatki zbożowe, musli czy też pieczywo razowe. Z kolei białka dostarczysz jedząc wędliny i ryny. Nabiał i ser to źródło wapnia, z kolei warzywa i owoce to bogactwo witamin oraz minerałów. Najlepiej, aby Twój talerz był kolorowy i zawierał wszystkie najważniejsze dla Twojego organizmu składniki. Warto też postawić na źródło tłuszczy, czyli odrobinę oliwy z oliwek, orzechów czy pestki dyni.
Pasta z tuńczyka z ulubionym pieczywem
Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszną pastę z tuńczykiem. Dobrze smakuje ze świeżym pieczywem, zarówno pszennym, jak i razowym. W dodatku można wykorzystać ją do tortilli na ciepło, jako dodatek do placków na bazie jogurtu czy nawet ciasteczek francuskich. Na Instagramie u Ani Zyśk, autorki bloga kulinarnego z domowymi i łatwymi przepisami jedzpysznie.pl i profilu na Instagramie @jedz.pysznie znajdziesz krótki filmik z propozycją przyrządzenia. A jeśli przyjdzie ochota na upieczenie własnoręcznie bułek, możesz dzień wcześniej przygotować ciasto drożdżowe, a do wyrośnięcia wstawić je do lodówki. Kiedy o poranku ocieplisz je do temperatury pokojowej, uformujesz kulki i upieczesz w piekarniku.
Naleśniki w nowoczesnej odsłonie
W wielu polskich domach na obiad czy też deser podaje się naleśniki. Jeśli zostało Ci kilka sztuk z poprzedniego dnia, możesz zrobić z nich śniadanie na słono. Wystarczy, że zawiniesz w nich ser i szynkę, a następnie podpieczesz w piekarniku lub w tosterze. Taką propozycję znajdziesz na profilu u Janusza, który lubi łączyć tradycyjne dania z nowoczesną nutą.
https://www.instagram.com/p/Cik6IXRs06t/?utm_source=ig_web_copy_link
Omlety z cukrem pudrem i borówkami z piekarnika
Jeśli nie chcesz tracić czasu i przygotowywać omletów na patelni, jest ciekawa propozycja Justyny, naszej twórczyni, miłośniczki fotografii i dobrego jedzenia, która przygotowuje tego typu śniadanie z piekarnika. Wystarczy połączyć kilka składników, wstawić całość na blachę i w tym czasie wskoczyć pod prysznic. Kiedy wrócisz, ciasto będzie gotowe, można je urozmaicić owocami i cukrem pudrem. Jak je zrobić? Justyna wrzuciła filmik i składniki na swoim profilu na Instagramie @justyna_dragan.
Leniwe jesienne śniadanie z kilku składników
Jesteś zwolennikiem szybkiego przygotowywania śniadań i leniwego rozpoczęcia dnia w ulubionym fotelu albo na kanapie? Przygotuj dania z kilku składników. Leniwe jesienne śniadanie proponuje para zabieganych rodziców i twórców bloga mmcooking.pl, czyli placki z kaszą manną, na które składają się tylko 3 produkty spożywcze. Przepis poniżej.
Z kilku składników możesz też przygotować placki owsiane lub płatki zbożowe połączone z jogurtem, orzechami i suszonymi owocami. Z gotowego ciasta drożdżowego zrobisz też muffiny na słono, dodając szynkę i ser żółty, mieszając wszystkie składniki razem i piekąc przez około 15 minut w piekarniku tak jak pizzę.
Nabraliście ochoty na leniwe jesienne śniadanie? Wykorzystaj jeszcze to, co najlepsze wokół Ciebie, czyli kończący się sezon na świeże owoce. To ostatni dzwonek!