Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji lub pragniesz spróbować czegoś nowego, to koniecznie musisz zapoznać się z poniższą listą 12 warzyw i owoców, które w naszym regionie są mało popularne, a warte poznania.
Spis treści
1. Dulse
Dulse rośnie na północnych wybrzeżach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Jest doskonałym źródłem minerałów i witamin oraz ma wysoką zawartość białka. Rośnie przymocowany do skały w Irlandii, Islandii i w Kanadzie od strony Atlantyku. Ma duże kolorowe liście.
Zobacz również: Awokado- poznaj 4 korzyści z codziennego jedzenia tego owocu
2. Fioletowe ziemniaki truflowe
Ziemniaki te pochodzą z Japonii oraz są dobrym źródłem witamin A oraz C. Wnętrze jest gładkie, zwięzłe i ma leciutki orzechowy posmak, zbliżony do aromatu pieczonych jadalnych kasztanów.
3. Kalafior romanesco
Czy to kalafior czy brokuł? Niektórzy opisują smak tego dziwnego warzywa jako połączenie smaków tych dwóch warzyw z posmakiem orzechowym. Pochodzący z Włoch zawiera niesamowite pokłady witamin i minerałów.
4. Ogórek kiwano
Posiada tajemniczą nazwę i jeszcze bardziej tajemniczy wygląd. W naturze występuje w Afryce od Kraju Przylądkowego po Senegal i Sudan na północy. Ze zwykłym, zielonym ogórkiem nie ma wiele wspólnego. Ogórek kiwano to egzotyczna roślina, mało popularna w naszym regionie. Wnętrze owocu wypełnia zielono-żółty miąższ, w którym znajdują się liczne nasiona.
5. Rękka buddy
Citrus Medica Digitata, zwany potocznie Ręką Buddy, to najoryginalniejszy i najbardziej ozdobny z cytrusów. Ręka Buddy to jeden z najstarszych cytrusów, który pochodzi z Chin. Jak większość cytrusów ma ciemnozielone liście i kolce. Jednak w odróżnieniu od innych cytrusów liście i kwiaty są znacznie większe. Owoce w początkowej fazie są fioletowe, następnie zielone, a kiedy dojrzeją barwa zmienia się na intensywnie żółtą. Kształtem przypominają palce u ręki i nie posiadają miąższu, jednak zapach mają niesamowity.
6. Salak
Salak jest owocem wywodzącym się z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawiany jest w Indonezji, Malezji oraz na Jawie i Sumatrze. Rośnie na krótkich palmach dochodzących do 6 m wysokości. Określany jest również jako oszpilna jadalna lub „wężowy owoc”. Ta druga nazwa nawiązuje do charakterystycznego wyglądu skórki pokrytej drobnymi łuskami, które przypominają skórę gada.
7. Mangostan
Pochodzi z Indonezji, inaczej zwany jest też smaczeliną, żółtoplą lub żółcieczą. Wielkością równa się średniemu jabłku, z wierzchu fioletowo-brązowy i zakończony dużą szypułką. Wewnątrz kryje coś, co wyglądem przypomina trochę główkę czosnku.
8. Yangmei
Owoce chińskiego drzewa truskawkowego – Yangmei bardzo przypominają lubiane przez nas truskawki. To bardzo egzotyczny owoc, o którym mało kto z nas wie i kiedykolwiek słyszał. Jego barwa i faktura przykuwa wzrok, a smak nie jest mniej ciekawy od wyglądu. Chińskie drzewo truskawkowe pochodzi z Ameryki Południowej.
9. Tykwa pospolita
Tykwa to jednoroczne pnącze o długich pędach (ok. 3-10 m.) oraz dużych, okrągłych lub lekko klapowanych liściach, wyrastających na sztywnych ogonkach. Zarówno liście jak i pędy są delikatnie owłosione, a po potarciu wydzielają charakterystyczny aromat.
10. Durian
Durian, inaczej zwany zybuczkowcem właściwym, uprawiany jest w większość krajów południowo-wschodniej Azji. Ma owalny kształt, osiąga do 40 cm długości i 5 kg wagi. Pod grubą, zieloną, kolczastą skórką skrywa żółtawy, słodki miąższ. Dla mieszkańców innych części świata durian jest nie do przełknięcia. Wszystko za sprawą charakterystycznego i wyjątkowo silnego zapachu, który opisywany jest jako woń padliny lub zgniłej cebuli.
11. Bligia
Pierwotnie uprawiana była w zachodniej Afryce, a obecnie to niezwykle popularny owoc na Jamajce. Dojrzałe owoce są w kolorze pomarańczowym, o kształcie gruszkowatym. Gdy dojrzeją, pękają i ukazują się duże, błyszczące, czarne nasiona, otoczone kremowym lub białym miąższem.
12. Rambutan
Rambutan pochodzi z Indonezji. Uprawiany jest w Malezji, Tajlandii, Afryce, Kostaryce oraz w Australii. Potocznie jest zwany śliwką chińską ze względu na duże podobieństwo do liczi, budowa obu owoców jest bardzo do siebie zbliżona. Rambutan po malezyjsku oznacza „włochaty”.
Zobacz również: 5 owoców, które pomogą Ci w odchudzaniu
(źródło: healthypanda.com, livestrong.com)