Mleko z kurkumą to tradycyjny indyjski napój. Popularność tej złocistej mikstury wzrosła znacząco w ciągu ostatnich kilku lat i to nie bez powodu. Jak się okazuje najwięcej korzyści czerpiemy z kurkumy łącząc ją z mlekiem roślinnym. Zobacz, jakie niesamowite właściwości niesie ze sobą połączenie tych dwóch składników.
Spis treści
1. Zapobiega nowotworom
Zapobiega występowaniu szczególnie nowotworowi piersi, skóry, płuc, prostaty oraz jelita grubego. Naukowcy uważają, że nie ma potężniejszego naturalnego składnika odżywczego w walce z nowotworem.
Zobacz również: 7 niesamowitych efektów codziennego spożywania imbiru
2. Oczyszcza wątrobę i trzustkę
Obniża poziom cholesterolu oraz pobudza wydzielanie żółci.
3. Wspomaga odchudzanie
Mleko z kurkumą rozbija tłuszcze wspomagając zdrową kontrolę masy ciała. Oprócz tego przyspiesza metabolizm i trawienie.
4. Na przeziębienie i kaszel
Mleko w połączeniu z kurkumą uważane jest za jeden z najlepszych naturalnych środków na przeziębienie i kaszel, ze względu na swoje właściwości antywirusowe i antybakteryjne.
5. Jest naturalnym antyoksydantem
Kurkuma zawiera mnóstwo składników odżywczych, zwłaszcza przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, które czynią tę przyprawę jedną z najzdrowszych na świecie.
6. Działa przeciwbólowo
Azjaci mleko z kurkumą nazywają naturalną aspiryną, ponieważ do tego stopnia łagodzi wszelkiego rodzaju bóle.
7. Wspomaga odporność
8. Działa antydepresyjnie
Oprócz tego mikstura ułatwia zasypianie i wycisza organizm.
9. Wzmacnia kości
Dlatego, że mleko z kurkumą to solidna dawka wapnia, której potrzebujemy aby zachować je mocne i zdrowe.
Jak przygotować mleko z kurkumą?
Składniki:
- 1/4 szklanki kurkumy
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- opcjonalnie możesz dodać do smaku 5 łyżek oleju kokosowego lub miodu
Przygotowanie:
- Na początek wymieszaj kurkumę z wodą i gotuj mieszając przez około 10 minut, do czasu uzyskania gęstej pasty
- Następnie wlej mleko do rondla i podgrzej, aby w późniejszym etapie, pasta z kurkumy lepiej się rozpuściła
- Gdy kurkuma będzie gotowa, dodaj łyżeczkę pasty do szklanki mleka. Do tego dorzuć 1/2 łyżeczkę pieprzu, aby kurkuma była lepiej przyswajalna dla naszego organizmu. Opcjonalnie do smaku dodaj miód lub olej kokosowy
Smacznego!
Zobacz również: Awokado- poznaj 4 korzyści z codziennego jedzenia tego owocu
(źródło: lifehack.com, nutritionstripped.com)