Kiedy pewien ojciec zapytał swoją małą córeczkę, skąd pochodzi kawa, rezolutna dziewczynka szybko odpowiedziała: “Z puszki!”. Bo jakże inaczej…
Rzadko kiedy zastanawiamy się nad pochodzeniem produktów, które codziennie spożywamy. Ba! Często nawet nie mamy pojęcia, jak one w ogóle powstają! Zdjęcia, które dla Was przygotowaliśmy udowodnią Wam, że często nie mieliście pojęcia jak rośnie jedzenie, które nakładacie na swoje talerze.
Spis treści
Sezam
Jest jedną z najstarszych roślin znanych ludzkości! Podobnie jak groszek, rośnie w dużych strączkach, następnie ziarna są zbierane i suszone. Indie i Sudan są największymi producentami sezamu!
Pistacje
Pistacje pochodzą z tej samej rodziny, co orzechy nerkowca. Rosną na drzewach i są owocami pięknych kwiatów! Najwięcej pistacji rośnie na Bliskim Wschodzie i w Środkowej Azji.
Wanilia
Kwiat wanilii jest niesamowicie piękny i przypomina orchideę. Jest ona uprawiana od stuleci, a jej początek sięga wczesnych ludów Totnac w Meksyku, którzy uważani są za prekursorów uprawiania wanilii.
Kiwi
Owoce kiwi rosną w winoroślach. Owoce są uprawiane w prawie każdym zakątku Ziemi, między innymi w Chile, Włoszech, Nowej Zelandii, Chinach, Grecji, czy Francji.
Brukselka
To znienawidzone przez wszystkie warzywo, początkowo było uprawiane w Belgii. Stąd też jego nazwa. Chociaż wygląda jak miniaturowa kapusta, nie rośnie na ziemi, a na czym w rodzaju krzaczka.
Migdały
Pamiętacie piękny obraz Vincenta van Gogha Drzewo migdałowe? To nie była wizja artystyczna malarza, migdały rosną na pięknie ukwieconych drzewach. Samo nasiono rośnie w twardej skorupce, nazywanej pestkowcem. Migdał jest bardziej owocem, niż nasionem. Wierzcie lub nie, ale bliżej mu do brzoskwini, niż orzecha!
Cynamon
Ta aromatyczna przyprawa pochodzi z kory drzewa Cinnamomum i jest z ludźmi już od wieków! Pierwsze wspomnienia na temat cynamonu pochodzą ze starożytnego Egiptu!
Co Was najbardziej zaskoczyło? Podzielcie się!