Z końcem lata na straganach pojawiają się śliwki. Deserowa Diana, Renkloda, czy oczywiście znana i lubiana królowa – śliwka Węgierka. Jak najlepiej wykorzystać sezon na te owoce? Oto kilka przepisów!
Każdy dietetyk zgodzi się, że najlepsze śliwki to takie, które jemy w postaci świeżych, nieprzetworzonych owoców. Zawierają wtedy najwięcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Śliwki są też źródłem błonnika pokarmowego, który służy jelitom. Gdy są świeże jest w nich dużo wody, dzięki czemu są mniej kaloryczne, za to sycące.
Jeśli jednak jesteście prawdziwymi fanami śliwek, wiecie, że jedzenie ich na surowo po prostu nie wystarczy. Żeby się naprawdę nacieszyć śliwkami i w pełni skorzystać z krótkiego sezonu na nie, trzeba choć raz sięgnąć po sprawdzony przepis i zrobić z nich coś pysznego. Na słodko, na wytrawnie lub na zimę.
Jeśli tak się składa, że jeszcze nie macie swoich ulubionych receptur na śliwkowe pyszności – dobrze trafiliście. Oto kilka przepisów od naszych kulinarnych twórców.
Spis treści
Klasyk na deser, czyli kruche ze śliwkami
Kruche ciasto ma tę zaletę, że można je łączyć z naprawdę wieloma składnikami, a śliwki wypadają na nim szczególnie smakowicie. Słodki, maślany spód przełamuje kwaskowa śliwka. Całość wieńczy chrupiąca kruszonka oprószona cukrem pudrem lub ozdobiona strużkami lukru… Jeśli po tym opisie pociekła Wam ślinka, to czym prędzej wpadajcie na profil @kulinarnemigawki.pl, gdzie znajdziecie przepis na kruchy placek ze śliwkami:
Podobny przepis ma też Marta Pękalska z profilu @martagotuje:
https://www.instagram.com/p/Ci7_cTFM3Lq/?utm_source=ig_web_copy_link
Dwa w jednym, czyli szarlotka ze śliwką
Śliwki stworzą fantastyczną kompozycję z inną jesienną gwiazdą – jabłkiem. Takie połączenie zaproponowała Iza Kapis, autorka profilu kulinarno – podróżniczego @czarna.wisienka
https://www.instagram.com/reel/Ci7OqfsDtBy/?utm_source=ig_web_copy_link
Dla tych, co nie lubią czekać
Z kolei Paweł z profili @kulinarnyja proponuje szybszą wersję deseru z kruszonką. Śliwki wystarczy podsmażyć na patelni z cukrem i sokiem z pomarańczy. Na koniec owoce przekładamy do miski, posypujemy granolą i gotowe.
Śliwka w dyni
Kolejna mega jesienne połączenie smaków, które zaprezentował Szymon Kubicki z profilu @facetikuchnia. Przepisu szukajcie na blogu Szymona facetikuchnia.com.pl.
A na zimę – powidła
I to nie byle jakie, bo z gorzką czekoladą! Przepis na te pyszności znajdziecie na kanale Wege Tuba, którego autorem jest Michał Gniłka – człowiek z pasją do gotowania i talentem do łączenia smaków. Jego specjalność to kuchnia roślinna w nietuzinkowym wydaniu.
Przepisy już macie. Teraz wystarczy tylko nakupić śliwek i zabrać się za jesienne pichcenie!