Pewne dania królują w naszej kuchni od wielu lat i są uwielbiane przez domowników. Czasem jednak wystarczy drobna zmiana, inny składnik, aby stworzyć zupełnie nową odsłonę. Niekoniecznie gorszą! Często jest to spowodowane chęcią eksperymentowania albo różnorodnymi dietami. Dziś pokażemy Wam, jak blogerzy kulinarni tworzą klasyczne dania w nowoczesnej odsłonie.
Spis treści
Jak urozmaicić tradycyjną kuchnię?
Klasyczne dania w nowoczesnej odsłonie można przygotować na wiele sposobów. Warto postawić na dobrej jakości składniki, co jest oczywistością. Wybierz główny produkt spożywczy, który będzie nawiązaniem do klasyki. Spróbuj zmienić nieco przyprawy, dodać świeże zioła zamiast suszonych. To często już lekko zmienia aromat posiłku. W dodatku jest wiele sposobów na to, aby odmienić smak. Zamiast śmietany, można użyć jogurtu lub mleczka kokosowego. Latem puszka pomidorów z puszki powinna pójść w odstawkę, znacznie lepiej postawić na prawdziwe warzywa prosto z lokalnego targu. W daniach, które wymagana jest mąka, spróbuj użyć innej niż pszenną, oczywiście jeśli jest to możliwe. Do wytrawnych posiłków, dodaj coś słodkiego, np. owoc. Jak widzisz, jest wiele sposobów na to, aby eksperymentować. A teraz przejdźmy do konkretów, czyli zobacz przepisy od naszych blogerów na klasyczne dania w nowoczesnej odsłonie.
Zobacz też: Proste przepisy na wegańskie zupy
Wytrawna tarta z figami
Na pewno znasz tartę na kruchym spodzie, którą przygotowuje się zazwyczaj w towarzystwie typowo słonych dodatków. Wśród nich są warzywa, świeże zioła, często też biały ser, np. feta. Tu mamy jeszcze dodatek słodki, czyli figę. Dobrze komponuje się z pieczarkami, cebulą i nie tylko. Zobacz przepis od Agaty, blogerki i naszej twórczyni, która łączy swoją pasję do gotowania z pięknymi fotografiami na Instagramie @kulinarne_przygody_gatity.
Placki ziemniaczane z… cukinią
Sos grzybowy, kwaśna śmietana, gulasz węgierski to tylko niektóre z dodatków, które pasują do klasycznych placków ziemniaczanych. Znaleźliśmy jednak świetną alternatywę, w której dodana jest cukinia. Cały proces przygotowania placków wygląda zupełnie tak samo. Sprawdź koniecznie na profilu @jedz.pysznie, który prowadzony jest przez naszą twórczynię i autorkę bloga kulinarnego, Anię Zyśk. Często w swoich propozycjach stawia na niecodzienne dodatki, które zmieniają całkowicie smak klasycznych dań.
Gulasz z kurczaka z nietypowymi dodatkami
Gulasz z kurczaka to dość tradycyjne danie, ale w wersji Marty, która gotuje dość prosto, ale często nowocześnie, dodane są suszone śliwki. Niby prosty składnik, ale mocno zmienia aromat obiadu lub ciepłej kolacji. Przepis znajdziesz poniżej.
W kuchni nie warto bać się eksperymentować! Czasem wystarczy jeden składnik, inne zioło, a może lekka zmiana podczas obróbki. Zgodzisz się?