Czasem jesteśmy do niej tak przyzwyczajeni, że nawet z nią nie walczymy. A wystarczy wiedzieć co jeść i jak, aby polepszyć swój komfort życia – i to bez większych wyrzeczeń! Czym jest nadkwasota żołądka i jak sobie z nią poradzić?
Spis treści
Nadkwasota czy niedokwasota?
Zanim zajmiemy się odpowiednią dietą przy nadkwasocie, warto sprawdzić, czy na pewno to jest nasz problem. O różnicach między nadkwasotą a niedokwasota pisze Michał Andrulewicz – dyplomowany dietetyk i autor bloga o zdrowiu, jelitach i mikrobiomie. Czytamy, że niedokwasoto charakteryzuje się niechęcią do spożywania mięsa, niedoborami żelaza i przede wszystkim – zmianą odczyny środowiska żołądka na lekko kwasowy, obojętny lub zasadowy. Przy nadkwasocie natomiast zauważymy wydłużoną produkcję kwasu solnego i towarzyszące jej objawy, jak zgagę czy kwaśne odbijania. Chociaż te ostatnie symptomy mogą pojawiać się tak przy nadkwasocie, jak i niedokwasocie.
Skąd mogą brać się te dolegliwości? Nadkwasota często wynika ze zwiększonego spożycia alkoholu, papierosów lub wysokiego poziomu stresu. Niedokwasota powodowana jest np. przez niedoczynność tarczycy lub skrajne niedobory pokarmowe. Zajrzyjcie do pełnego wpisu Michała, bo sporo tam bardzo ciekawych informacji.
Dieta przy nadkwasocie
Zgaga i pieczenie – znacie to? Nadkwasota jest częstym problemem, który zaczęliśmy ignorować. Z przyzwyczajenia. O sposobach na uporanie się z nią piszą Ola i Paweł, nasi twórcy z bloga Cztery Fajery. Strona miała być kulinarnym pamiętnikiem pary, a urosła do rangi poczytnego bloga dla miłośników kuchni. Pierwszym krokiem do pokonania nadkwasoty będzie test i eliminacja – sprawdzamy, jak poczujemy się po kilku z wymienionych na liście produktów i jeżeli znajdziemy winowajcę – usuwamy go z diety. Takie składniki to m.in. mocne mięsne lub grzybowe wywary, rośliny cebulowe i alkohol. Trzeba również pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad. Musimy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, wybierać tłuszcze roślinnej spożywać mniejsze porcje jedzenia. Dramatu nie ma! Zajrzyjcie do pełnego wpisu tutaj.
Kisiel nie tylko dla dzieci
Jesień i wiosna to czas, kiedy nadkwasota szczególnie dotyka. Pisze o tym dietetyk kliniczny i psychodietetyk – Kasia Błażejewska-Stuhr. Znajdziecie na jej blogu mnóstwo ciekawych artykułów o jedzeniu zdrowym i przyjemnym. Autorka poleca jedzenie migdałów, siemienia lnianego i regularne posiłki co 2,5 i 3 godziny. Jej super food dla osób, które zmagają się z nadkwasotą? Zdrowy kisiel, który polubią i dzieci i dorośli. Zrobicie go właśnie z siemienia lnianego, owoców i olejku waniliowego. Siemię lniane działa jak powłoka na śluzówkę przewodu pokarmowego, więc chroni ją przed działaniem soków trawiennych i reguluje pracę jelit.
Komfort żołądka potrafi znacznie polepszyć jakość życia, a jak widać – nie jest to takie trudne. Jak często – to dieta potrafi zdziałać cuda.