W ostatnich miesiącach coraz większą uwagę zwracamy na temat marnowania żywności. Już nie tylko w kontekście ekologii, lecz także inflacji oraz wojny w Ukrainie. Eksperci biznesowi nie mają dobrych prognoz. ceny żywności będą rosnąć. Jeśli nie chcecie nadwyrężać domowego budżetu, warto już teraz pomyśleć o rozwiązaniach, jakie możemy zastosować w domowej kuchni.
Na pewno ważne jest, by robić przemyślane zakupy, a sklep odwiedzać ze skrupulatnie sporządzoną listą zakupów. Dzięki temu łatwiej będzie się oprzeć kupowaniu rzeczy pod wpływem impulsu.
Na zapas kupujcie tylko to, co się nie zepsuje zbyt łatwo i czego używacie regularnie. Przed każdymi zakupami warto przejrzeć szafki kuchenne, aby przypadkiem nie dokupić sobie niepotrzebnego 5-tego kilograma mąki.
Jeśli chodzi o samo gotowanie, dobry pomysł miała Magda Marciniak, autorka bloga codziśgotujemy.pl oraz profilu na Instagramie o tej samej nazwie. Magda uwielbia gotowanie, zwłaszcza tradycyjnych potraw, które można zaserwować całej rodzinie.
I do takich należą właśnie rosół i pasztet. Co te dwa dania mają ze sobą wspólnego, poza tym, ze są idealne na rodzinny stół? Z wygotowanych warzyw i mięsa można zrobić smakowity pasztet, oszczędzając w ten sposób pieniądze i ratując wciąż dobre warzywa przed wyrzuceniem do śmieci.
Dokładny przepis na pasztet z rosołu znajdziecie na profilu @co_dziś_gotujemy.pl. Jeśli w swojej kuchni hołdujecie tradycji i kochacie prostotę, wiele przepisów Magdy przypadnie Wam do gustu i odwiedzicie jej profile więcej niż raz.
Wyświetl ten post na Instagramie