Chcesz gotować szybko i sprawnie? Nie lubisz spędzać dużej ilości czasu w kuchni? Mamy na to rozwiązanie! Dania wegańskie na obiad wcale nie muszą być czasochłonne, a dostępne w dyskontach składniki zdecydowanie wystarczą do stworzenia pełnowartościowych posiłków. Zobacz nasze przepisy i porady. Z czego przygotować wegański obiad?
Spis treści
Prosty wegański obiad – z czego zrobić?
Zanim zdecydujesz się na konkretny szybki wegański obiad, zajrzyj do swojej lodówki. Często pozostałości po innych posiłkach są świetną bazą do stworzenia nowego posiłku. Jakie resztki z lodówki możesz wykorzystać? To np. kasza z poprzedniej kolacji, dojrzały pomidor czy też połowa cebuli. Z warzyw zawsze możesz przygotować sos, dodając do niego przecier lub mleczko kokosowe. Jeśli do tego masz bułkę, z powodzeniem zrobisz domowego burgera. Kasza jest świetnym produktem do… prażenia. Możesz z niej przygotować pyszną przekąskę, która sprawdzi się po obiedzie.
Wegański obiad to oczywiście taki posiłek, w którym nie ma miejsca na produkty pochodzenia zwierzęcego. Do jadłospisu możesz jednak dodać kasze, ryż brązowy czy też makarony razowe. Zamiast mięsa świetnie sprawdzi się tofu albo po prostu połączenie kilku warzyw. Wegański obiad na szybko możesz też przygotować z roślin strączkowych takich jak soczewica, ciecierzyca, groch czy fasola. Źródłem tłuszczu mogą być oleje roślinne, np. oliwa z oliwek, a także awokado. Oczywiście nie można zapomnieć też o owocach, szczególnie tych sezonowych, dostępnych od lokalnych dostawców. Jako wykończenie wybierz pestki słonecznika, orzechy czy siemię lniane.
Wege obiad w 15 minut? Postaw na zupy krem
Zupy krem są aksamitne, syte i można je urozmaicić naprawdę na wiele sposobów. Świetnie pasują do nich grzanki, pieczywo czosnkowe, orzechy czy też słonecznik. Jak przygotować zupy jako szybkie dania wegańskie? Podstawą jest bulion. Możesz ugotować go z tradycyjnych warzyw: marchewek, pietruszek, selera, pora i opalonej cebuli. Jeśli za każdym razem przygotowując wege obiad w 15 minut nie chcesz go gotować od zera, najlepiej zrób zapas i podziel na porcje. W specjalnych słoikach lub pojemnikach możesz je zamrozić.
Zobacz też: Przepisy na wegańskie słodycze!
Wybierz bazę do swojej zupy krem, np. pomidory z papryką do kremu pomidorowego albo cebulę do zupy cebulowej. Połącz główne przesmażone składniki z bulionem, dodaj mleczko kokosowe lub śmietanę sojową i masz gotowy gęsty krem!
Oto kilka pomysłów na szybkie dania wegańskie:
- zupa z batatów,
- krem z marchwi i soczewicy,
- zupa z pieczonych papryk i pomidorów,
- zupa krem z dyni,
- krem z kalafiora,
- zupa krem z jarmużu z curry.
Wege przepisy na obiad
Przejdźmy teraz do dań głównych, które przygotujesz szybko i sprawnie. Kiedy nie masz pomysłu na danie, wybierz główny składnik, np. makaron, ryż, kaszę, a następnie pomyśl o dodatkach, które lubisz jeść. Zastanów się jeszcze, czym urozmaicisz danie, np. sosem albo akcentem chrupiącym.
Sprawdź też: 6 najlepszych przepisów na wegańskie śniadanie
Oto kilka pomysłów na prosty wegański obiad:
- kotlety np. ziemniaczane z tofu, z boczniaków, z kalafiora, z buraka,
- potrawki – wybrane połączenia warzyw podawaj z passatą pomidorową albo zalej bulionem warzywnym,
- gołąbki wegańskie,
- makaron – z wybranymi składnikami i sosem na bazie mleczka kokosowego lub śmietany sojowej,
- risotto – z warzywami, smażony z bulionem warzywnym,
- leczo – wybrane czerwone warzywa podawaj wraz z puszką pomidorów i np. ciecierzycą gotowaną na parze lub konserwową.
Nadal nie wiesz, jaki wegański obiad na szybko zrobić? No to mamy dla Ciebie kilka przepisów!
Placki z marchewki i cukinii
Składniki:
- 4 marchewki,
- 1 cukinia,
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, kumin, tymianek, chili, natka pietruszki,
- odrobina tłuszczu roślinnego.
Przygotowanie:
Marchewki trzeba obrać, a następnie zetrzeć na tarce wraz z cukinią. Aby odrobinę zmiękły, posyp je łyżeczką soli i zostaw tak na 15 minut. Potem odciśnij z nadmiaru wody i osusz z pomocą ręcznika papierowego. Teraz dodaj mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż po 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Gotowe!
Wegański obiad – spaghetti bolognese
To pomysł na wegański obiad, który przygotujesz bardzo szybko. Potrzebujesz do tego tofu naturalne (zamiast mięsa mielonego). Cała reszta składników jest dokładnie taka sama, jak w przypadku tradycyjnego włoskiego dania. Potrzebujesz marchewkę, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, odrobinę koncentratu pomidorowego i tłuszcz roślinny.
Przygotowanie polega na przesmażeniu wszystkich warzyw i dodaniu passaty wraz z koncentratem. Tofu dodajesz pod sam koniec smażenia. Opcjonalnie możesz urozmaicić smak spaghetti dobrym czerwonym winem. Oczywiście całość trzeba posolić, popieprzyć i dodać włoskie zioła takie jak oregano czy bazylię. Sos podawaj z makaronem.
Potrawka z soczewicy
Składniki:
- 1 puszka soczewicy,
- 1 puszka zielonego groszku,
- 2 marchewki,
- 1 pomidor,
- 1 cebula,
- kawałek imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g liści szpinaku,
- odrobina tłuszczu roślinnego,
- przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, kmin rzymski.
Zacznij od ugotowania groszku i pokrojonej marchewki (oczywiście obranej). Pod koniec dodaj soczewicę. Warzywa powinny być odsączone z zalewy. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę wraz z imbirem i czosnkiem. Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora. Po chwili dodaj ugotowane składniki: groszek i marchewkę. Szpinak umyj pod bieżącą wodą, a następnie dodaj na patelnię. Całość przypraw kurkumą i kminem rzymskim, a także solą i pieprzem. To idealny pomysł na wegański obiad, który jest bardzo aromatyczny!
Makaron ryżowy z bazyliowym pesto
Jeśli lubisz wege przepisy na obiad, które nie są wymagające to ten pomysł jest dla Ciebie. Co potrzebujesz do przygotowania? Paczkę makaronu ryżowego, sporo liści bazylii (powinny być świeże), 2 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę pestek dyni, sól, pieprz i ząbek czosnku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj błyskawiczne pesto. Liście bazylii, umyte, włóż do wysokiego naczynia. Dodaj czosnek, obrany i posiekany, a także oliwę z oliwek. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Dokładnie zblenduj. Kiedy makaron się ugotuje, serwuj wegański obiad na szybko z bazyliowym pesto na głębokim talerzu.
Smacznego!