Na blogach kulinarnych jest aż gorąco od jesiennych propozycji. Dania na najbliższe miesiące powinny być rozgrzewające, poprawiające humor, no i najważniejsze, wykorzystywać dobrodziejstwo natury. Oto trzy produkty spożywcze które idealnie opisują czas na jesień: dynia, grzyby i buraki. Co z nich przygotować?
Spis treści
Kilka słów o dyni, grzybach i burakach
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, występuje w sklepach pod kilkoma postaciami. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana zwyczajna i olbrzymia. Nie każdy wie, że to warzywo jest źródłem cennych witamin oraz nie ma zbyt wielu kalorii. W 100 gramach znajduje się aż 1,3 grama białka i 2,8 grama błonnika pokarmowego. W dodatku to źródło witamin A, C, E, a także minerałów. W organizmie pełni rolę przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą, skutecznie radzi sobie też z obniżeniem wysokiego ciśnienia tętniczego krwi. Na układ krwionośny podobnie wpływa burak. Często wykorzystywany jest w diecie osób z anemią i nadciśnieniem. To źródło przeciwutleniaczy, wielu witamin i składników mineralnych. W jednym małym buraku znajduje się 2 gramy błonnika pokarmowego i tyle samo białka. A co z grzybami? Oprócz walorów smakowych można w nich doszukać się niskokaloryczności oraz witaminy B. Rodzaje grzybów warto zbierać sezonowo. Coś o tym wie Iza, która spaceruje po lesie właściwie codziennie, a jesienią zbiera dużo cennych skarbów. Koniec października to sezon na gąski, trufle i nie tylko. To czas na jesień pełną owocnych zbiorów! Więcej na ten temat przeczytasz na Instagramie Izy @smaczna_pyza.
Nadmiar grzybów oczywiście możesz zamarynować i przełożyć do słoików. To idealny moment, aby zatrzymać smak grzybów na pozostałe miesiące. Jedną z propozycji są rydze w occie, które przygotowuje się wraz z cebulą i przyprawami. Taką propozycję znajdziecie u Agaty, naszej twórczyni, która od lat eksperymentuje w domowej kuchni i prowadzi bloga kulinarnego kulinarneprzygodygatity.pl.
https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2022/10/rydze-marynowane-w-occie.html
Przepisy z dynią i burakiem, czyli czas na jesień pełną kolorów
Dynia to nie tylko warzywo, które możesz wykorzystać do zrobienia puree, zupy czy placków na ciepło. To także pięknie wyglądająca kula o różnych kształtach, w której warto przygotować sałatkę i w taki sposób podać ją gościom. Co włożyć do środka? Przykładem jest sałata z gruszką, malinami, pestkami dyni i przyprawami. Taką propozycję znajdziecie na blogu facetikuchnia.com.pl, na którym Szymon i Gosia dzielą się swoimi smakami inspirowanymi różnymi zakątkami świata.
Jeśli dania na ciepło z dynią Ci się już przejadły, spróbuj przygotować deser. Może to być sernik, kruchy placek, a nawet szarlotka. Do pucharków lub szklanek możesz też zrobić pyszne desery. Agata ma na to świetny przepis!
https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2022/10/mini-serniczki-dyniowe-na-zimno.html
Jeśli buraki, to na pewno barszcz, pyszne surówki lub kotlety wege. Warzywa te świetnie smakują w towarzystwie sałaty i orzechów. Kiedy połączysz je z pyszną dynią masz kolejne jesienne danie! Taki przepis znaleźliśmy na Instagramie u @odzywiajsiezdrowo.pl
Jak widzisz, buraki i dynię możesz wykorzystać nie tylko na słono, ale także na słodko. Kolorowe warzywa mogą urozmaicić Waszą kuchnię i sprawić, że będzie w niej radośniej i zdrowiej!