Zjedzenie słodkich przysmaków w ostatni czwartek przed rozpoczęciem Wielkiego Postu ma symbolizować szczęście przez cały rok. Nie pozwólmy więc, żeby było inaczej! Zobacz, kiedy jest Tłusty Czwartek w tym roku oraz jakie są przepisy na tradycyjne pączki i faworki.
Spis treści
Tłusty Czwartek w 2022 roku – kiedy jest?
O tym, kiedy jest Tłusty Czwartek, decyduje data Wielkiego Postu oraz Wielkanocy. Właśnie dlatego jest to jedno ze świąt ruchomych, najczęściej pomiędzy końcem stycznia a początkiem marca. W tym roku Tłusty Czwartek jest 24 lutego.
Istnieje wiele teorii na temat tego, skąd wywodzi się to święto oraz na czym ono polegało. Jedna z nich odnosi się do świętowania ostatniego dnia przed Wielkim Postem przez pogan. Przygotowywano się w ten sposób na nadejście wiosny, dlatego serwowano mięso w dużej ilości, chleb i wino. Pojawiły się też przekąski, które przypominały dzisiejsze pączki, jednak miały bardziej wytrawny charakter. Wewnątrz umieszczano często słoninę. Wielkopolanie z kolei świętowali tzw. pomyjkę. W Tłusty Czwartek konieczne było gotowanie potraw na ciepło oraz zmywanie naczyń, tylko wtedy można było spodziewać się szczęścia i zdrowia przez cały kolejny rok.
Z Tłustym Czwartkiem wiąże się także pewna legenda, która dotyczy burmistrza Krakowa żyjącego w XVII wieku, Combra. Był on niesprawiedliwy i często okrutny, a jego żywot skończył się właśnie w czwartek. Przekupki na targu tak cieszyły się, że nastał koniec kłótni z burmistrzem, że zaczęły hucznie świętować. Od tamtego czasu, w rocznicę jego śmierci w Krakowie, obchodzono Combrowy Czwartek.
Nie wiadomo, na ile legenda z okrutnym burmistrzem jest prawdziwa, jednak faktem jest, że dawniej w Polsce pączki wykonywano z ciasta chlebowego w wytrawnej wersji. Czas pomiędzy zimą a wiosną obfitował w świętowanie, tańce i tłuste jedzenie, aby pożegnać się z karnawałem i przygotować na Wielki Post. Z biegiem czasu, na polskich stołach pojawiły się pączki w wersji słodkiej.
Tłusty Czwartek: Przepis na kruche faworki
Nic tak dobrze nie smakuje, jak samodzielnie przygotowane słodkości. Bez wątpliwości możemy stwierdzić, że czas karnawału nieodłącznie kojarzy się ze smażeniem faworków, inaczej nazywanych chruścikami. Powstają z delikatnego ciasta kruchego i są smażone na głębokim tłuszczu, dokładnie tak jak pączki.
Według polskiej legendy, zupełnie przypadkiem powstały faworki. Przepis początkowo był taki sam jak na ciasto na pączki, jednak przez roztargnienie młodego cukiernika, jeden wąski pasek trafił do rozgrzanego oleju. Tak przez przypadek powstało smakowite i słodkie ciasto, które dziś możesz przygotować samodzielnie. W większości przepisów nie ma jednak w składnikach drożdży, aby konsystencja była lekka i cienka, a chruściki niezwykle chrupiące. Faworki drożdżowe to wersja bardziej puszysta i grubsza, jednak rzadziej spotykana.
Chcesz przygotować samodzielnie faworki? Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki,
- 6 żółtek,
- 2 łyżki cukru,
- 5 łyżek śmietany 18%,
- 4 łyżki wody,
- 4 łyżki spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj żółtka, cukier, śmietanę i spirytus.
- Dokładnie zagnieć ciasto, przez długi czas je wyrabiaj, tak jak drożdżowe. Rozwałkuj je, a następnie złóż, mocno uderzając wałkiem. Powtórz to kilka razy, aby napowietrzyć ciasto, które po usmażeniu będzie mieć charakterystyczne pęcherzyki powietrza.
- Ciasto na faworki rozwałkuj na cienkie placki. Pokrój tak, aby miały formę płaskich pasków. Na środku zrób lekkie rozcięcie nożem – ma to być prosta linia. Przeciągnij przez nie tylko jeden koniec ciasta. Dzięki temu po usmażeniu będą miały atrakcyjny wygląd.
- Podgrzej tłuszcz w garnku. Smaż faworki na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej do 180°C aż będą miały jasnozłoty kolor.
- Posyp faworki cukrem pudrem.
Wyświetl ten post na Instagramie
Tłusty Czwartek: Łatwy przepis na pączki tradycyjne
W Twoim domu w Tłusty Czwartek muszą zagościć pączki? Przepis łatwy na tradycyjne słodkości znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (może być typu 500) + odrobina do podsypania,
- 200 ml mleka,
- 50 g cukru,
- 50 g masła,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 40 g drożdży świeżych,
- szczypta soli,
- tłuszcz do smażenia (około 1 litra).
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie rozczynu. Wkrusz drożdże do miseczki, ze składników przygotowanych na pączki odmierz łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2-3 łyżki mleka. Całość połącz z drożdżami do konsystencji gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.
- Rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj ciepłe mleko (nie gorące), cukier, roztrzepane jajka oraz wyrośnięte drożdże i odrobinę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, pod koniec dodaj masło. Połącz składniki i wyrabiaj tak długo, aż będzie strzelać w rękach.
- Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Ciasto wyłóż na blat, lekko zagnieć. Podziel na małe części, kulając je po stolnicy z odrobiną mąki. Jeśli chcesz je nadziać konfiturą, ułóż placek na ręku i nałóż nadzienie.
- Uformuj małe kulki i odstaw do drugiego wyrośnięcia na około 15 minut.
- W garnku podgrzej tłuszcz do 170°C i smaż partiami pączki z obu stron po około 2 minuty.
Wyświetl ten post na Instagramie
To przepis na tradycyjne pączki. Jak zrobić, żeby miały w środku pyszną konfiturę? Możesz postawić na nadziewanie przed smażeniem, jednak trzeba dobrze zlepić ciasto, aby owoce nie wydostały się do oleju, bo zacznie strzelać. Warto to zrobić po przygotowaniu pączków, na ciepło, najlepiej specjalną strzykawką.
Wiesz już, jaki jest najlepszy przepis na pączki. Jak zrobić, żeby po smażeniu miały idealną żółtą obręcz na samym środku? To kwestia dobrze wyrobionego ciasta. Jeśli składniki będą miały odpowiednią temperaturę, a drożdżowe dobrze wyrośnięte (dwa razy), wtedy jest szansa, że podczas odwracania pączka na drugą stronę, zrobi się właśnie taka żółta, lekko złota obręcz. Jednak bez obaw, pączki tradycyjne bez takiego wyraźnego odcięcia, mogą być równie pyszne.
Mamy nadzieję, że z takimi słodkościami przygotujesz się na Tłusty Czwartek! Przepisy na tradycyjne pączki i faworki z pewnością przypadną Ci do gustu.