Wiele osób wprost nie wyobraża sobie wiosennych i letnich weekendów na działce bez możliwości rozpalenia choćby ogniska. Podpowiadamy, jaki grill na działkę sprawdzi się najlepiej? Jakie potrawy można przyrządzać na grillu ogrodowym?
Spis treści
Grill zwykły czy kwadratowy?
Planując zakup grilla, warto wziąć pod uwagę sprzęty o różnorodnych kształtach i rozmiarach. Kwestię tę warto dopasować do liczebności domowników lub do liczby osób, która zwykle uczestniczy w grillowaniu.
- Klasyczny grill o okrągłym kształcie – nie jest tak ergonomiczny, jak model prostokątny lub kwadratowy. Większość tacek do grillowania jest prostokątna, jeśli więc chce się z nich korzystać, to przy okrągłym kształcie rusztu jest to mało komfortowe (nie cała jego powierzchnia będzie wykorzystana). Atutem grilla o okrągłym kształcie bywa jednak jego estetyka oraz atrakcyjna cena – kuliste paleniska ładnie się prezentują i zazwyczaj są jednymi z najtańszych dostępnych rozwiązań.
- Grill kwadratowy lub prostokątny – również dość często spotykany wariant. Ergonomia takiego modelu grilla jest wyższa (można lepiej wykorzystać całą powierzchnię rusztu), a często lepsza bywa również jego konstrukcja, która może być stabilniejsza. Grill kwadratowy lub prostokątny może być odrobinę droższy od okrągłego, a szczególnie wówczas, gdy będzie to większy model – nie na dwie, ale na przykład na osiem osób.
Wybór rozmiaru i kształtu grilla warto dopasować do preferencji użytkowników i ich liczby. Jeśli zwykle grillujecie w większym gronie i korzystacie z tacek do grillowania, najrozsądniejszą opcją będzie grill ogrodowy o prostokątnym lub kwadratowym kształcie i nieco większych gabarytach. Osoby, które grillują zwykle w niewielkim gronie, mogą sięgnąć po model okrągły.
Jaki grill na działkę kupić? Rodzaje
Stojąc przed koniecznością wyboru grilla, warto dobrze przemyśleć nie tylko kwestię jego gabarytów i kształtu, ale również rozmiaru. Jeśli ma to być grill na działkę przydomową lub rekreacyjną, wiele zależy od jej metrażu, uwarunkowań, a nawet od lokalnych przepisów – w niektórych rejonach nie jest dopuszczalne wznoszenie i użytkowanie stałych palenisk i kominków zewnętrznych.
- Grill węglowy – to najpopularniejszy i najczęściej wybierany rodzaj grilla na działkę. Sprzęt tego rodzaju posiada tradycyjne palenisko oraz ruszt. Poleca się użytkować go w zestawie z węglem lub brykietem, ale teoretycznie możliwe jest też korzystanie z suchego drewna. Ogromnym atutem grilla węglowego jest możliwość zastosowania go niemal na każdej działce – do jego użytkowania nie potrzeba prądu, gazu ani innych przyłączy. Grill tradycyjny ma jednak również swoje mankamenty – gdy na rozgrzane węgle lub brykiet skapuje tłuszcz z grillowanego mięsa, wytwarzają się węglowodory aromatyczne (mają one potencjalnie rakotwórcze działanie). Można ograniczyć to zjawisko właśnie poprzez stosowanie tacek do grillowania.
- Grill gazowy – popularna alternatywa dla urządzeń klasycznych. Grill gazowy wymaga jednak zasilania z butli lub specjalnych kartuszy. Urządzenie tego rodzaju nie wymaga kłopotliwego rozpalania i nie generuje tak wiele brudu, jak grille klasyczne – praktycznie od razu po uruchomieniu jest gotowy do użycia. Mankamentem grilla gazowego jest jednak konieczność posiadania zbiorników z gazem do jego używania. Sprzęty te zazwyczaj są również droższe od grillów na węgiel.
- Grill elektryczny – rozwiązaniem nowoczesnym, wygodnym i zdrowszym od grilla na węgiel będzie również grill elektryczny. Jest on od razu gotowy do użycia po uruchomieniu, a podczas jego użytkowania nie powstaje sadza. Grill elektryczny wymaga jednak podłączenia do prądu, co w przydomowym ogrodzie nie jest kłopotliwe, ale w przypadku działki, która pozbawiona jest przyłączy, nie będzie to dobry wybór. Jeśli zastanawiasz się, jaki grill na działkę kupić, aby był ekologiczny, ten jest dobrym wyborem.
- Grill murowany – rodzaj grilla klasycznego, który może być zasilany drewnem lub brykietem, ale ma stałą, trwale związaną z podłożem konstrukcję. Grill murowany często bywa sprzętem dwa w jednym i posiada nie tylko komorę do grillowania, ale również piec do wypiekania pizzy. Przed decyzją o zakupie i montażu takiego sprzętu, należy się jednak upewnić, czy na danym terenie jest to dopuszczalne – w niektórych rejonach kraju, gdzie najintensywniej walczy się ze smogiem, używanie grilla murowanego może być niedozwolone.
Zanim sięgniesz do kieszeni, dobrze zastanów się, jaki grill kupić. Jak widać, rozwiązań jest wiele, a każde z nich ma swoje mocne i słabsze strony. By podjąć dobrą decyzję, co do tego, jaki grill sprawdzi się w konkretnym ogrodzie, trzeba przeanalizować dostępne opcje, a także lokalne uwarunkowania – na przykład na działce pozbawionej przyłącza elektrycznego nie będzie miał sensu grill elektryczny. Z kolei dla licznej rodziny lepiej wybrać grill murowany albo duży grill węglowy lub gazowy.
Co można grillować?
Jeśli dopiero zastanawiasz się nad zakupem grilla i nie masz specjalnie dużego doświadczenia w grillowaniu, sprawdź co dokładnie można wrzucić na ruszt:
- Mięso – najchętniej wybierany produkt na grilla. Na ruszt można wrzucać zarówno produkty przetworzone, jak kiełbaski, ale też surowe kawałki mięsa (karczek, filet, nóżki i skrzydełka). Grillować można mięso w marynacie albo jedynie delikatnie doprawione.
- Ryby i owoce morza – zdecydowanie lżejsze od mięsa, ale też nieco kosztowniejsze. Mimo wszystko grillowane ryby i owoce morza również cieszą się popularnością. Do grillowania ryb można stosować specjalne koszyczki albo układać je na tackach.
- Warzywa – grillowana papryka, bakłażan, cukinia lub cebula to już nie tylko część składowa szaszłyków, ale często danie główne wśród miłośników potraw wegańskich.
- Owoce – grillować można także banany, mango i wiele innych owoców. Będą smaczne jako deser albo jako dodatek do złożonych potraw warzywno-owocowych lub z mięsem albo rybą.
- Inne potrawy – na grilla można wrzucić także sery, tofu, wegańskie kiełbaski, a nawet zrobić na ruszcie pizzę, o ile posiada się również kamień do wypieku pizzy, który swym rozmiarem pasuje do paleniska.
Grill ogrodowy to sezonowe urozmaicenie kuchni, z którego warto korzystać. Można na nim przyrządzać wiele apetycznych i aromatycznych potraw, a wszystko to na świeżym powietrzu i w zielonym otoczeniu.
Przepis na grillowane pieczarki
Wiedząc już, jaki grill wybrać do ogrodu lub na działkę, warto od razu zaplanować pierwszą potrawę z grilla – mogą to być kiełbaski lub inny przysmak, ale warto również wypróbować przepis na pyszne pieczarki. W jaki sposób je przyrządzić?
- Jeśli pieczarki są bardzo duże, warto je przekroić (na przykład na połówki).
- Oczyszczone pieczarki należy natrzeć olejem, obsypać solą i ziołami (świetnym dodatkiem do pieczarek jest majeranek, ale można sięgnąć po inne ulubione zioła, jak rozmaryn, tymianek lub bazylia). W tym czasie można już zacząć rozgrzewać grilla.
- Gry grill będzie już wystarczająco rozgrzany, można wyłożyć pieczarki na tackę i umieścić je na grillu.
- Podczas grillowania, należy co jakiś czas sprawdzać, czy pieczarki od spodu są już zrumienione, jeśli tak, to moment na ich przewrócenie na drugą stronę.
Grillując pieczarki lub jakiekolwiek inne produkty spożywcze, lepiej unikać ich zwęglenia. Choć nie brak amatorów kiełbasek lub warzyw o mocno przypalonych fragmentach, to jednak nie są to produkty zbyt zdrowe, a szczególnie, gdy były grillowane klasycznie – z użyciem węgla lub drewna.