W dzisiejszych czasach osoby z nietolerancją glutenu nie mają większych problemów z kupieniem, jak i przygotowaniem samodzielnie posiłków i deserów bezglutenowych. Ciasto bez glutenu niejednokrotnie może okazać się nawet smaczniejsze niż jego odpowiednik ze zwykłej mąki. Jakie desery i ciasta można przyrządzić bez glutenu?
Spis treści
Wypieki bezglutenowe – najważniejsza jest odpowiednia mąka
Gluten, który wielu osobom sprawia ogromne problemy trawienne, znajduje się wyłącznie w niektórych zbożach. Przede wszystkim jest obecny w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. To właśnie on jest odpowiedzialny za wiązanie wody w cieście i nadawanie mu odpowiedniej konsystencji.
Chcąc przyrządzić ciasto bez glutenu, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią mąkę oraz pozostałe składniki. Wybór mąk jest całkiem spory, a szczególnie wówczas, gdy pod uwagę weźmiesz nie tylko mąki z typowych zbóż, ale też pozyskiwane z innych roślin.
Najpopularniejsze mąki bez glutenu:
- Kukurydziana – niezastąpiona, gdy zechcesz przygotować biszkopt kukurydziany lub polentę. Robione są z niej także płatki śniadaniowe i wiele innych produktów.
- Ryżowa – świetna w wypiekach z owocami, a w tym w muffinkach i ciastach na jogurcie.
- Gryczana – specyficzna, stosowana zazwyczaj jako domieszka do innej mąki.
- Z tapioki – może być używana w zastępstwie mąki ziemniaczanej lub jako domieszka do innego rodzaju mąki bezglutenowej.
- Owsiana (koniecznie z oznaczeniem o braku glutenu) – niezastąpiona przy wypieku ciast i ciasteczek owsianych.
- Amarantusowa – świetnie zastąpi pszenną w placuszkach i naleśnikach.
- Jaglana – idealna do cięższych i wilgotnych ciast.
- Kokosowa – nada wypiekom specyficznego posmaku z lekką nutką kokosową.
- Z ciecierzycy – doskonała do wytrawnych wypieków.
Ciasta bezglutenowe – przepis na smaczny i bezpieczny deser
Wypieki bez glutenu nie są wcale trudniejsze w przyrządzeniu od klasycznych ciast. Z uwagi na brak glutenu, który w sporej mierze odpowiada za kleistość ciasta, najczęściej trzeba dodać nieco więcej wilgotnych składników (na przykład jajek, oleju lub mleka), by uzyskać odpowiedni efekt.
Wypieki bezglutenowe dla początkujących
Jeśli chcesz przygotować ciasto bez glutenu, a nie masz dużego doświadczenia w tym zakresie, najlepiej skorzystaj z przepisu, który z założenia jest bezglutenowy. Przerabianie klasycznych przepisów na bezglutenowe wymaga nieco więcej doświadczenia. Nie jest to niemożliwe, ale wiele początkujących osób może mieć z tym pewne problemy. Liczba przepisów na ciasta i inne desery bezglutenowe jest jednak tak szeroka, że bez problemu znajdziesz optymalną propozycję do przygotowania.
By zrobić proste ciasto bezglutenowe z dowolnymi owocami, potrzebujesz typowych składników, jak jajka, olej, jogurt naturalny, roztopione masło, cukier, proszek do pieczenia, soda, wybrane owoce oraz mąkę bezglutenową. Możesz sięgnąć po gotową mieszankę do wypieków – to wygodna opcja.
A może chcesz przygotować desery bez cukru? Kolejną opcją na prosty deser bezglutenowy są owoce zapiekane pod kruszonką (możesz też z niej zrezygnować na rzecz owsianki). Tradycyjna kruszonka zawiera jednak gluten, gdyż wykonywana jest z masła, cukru i mąki pszennej. By przyrządzić ten deser w wersji bezglutenowej, zastosuj mieszankę mąki bezglutenowej. Jeśli lubisz, możesz dodać też odrobinę mielonych migdałów.
Pomysły na desery bezglutenowe
Bezglutenowe mogą być ciasta i desery różnego typu, oto kilka sprawdzonych propozycji na ciasta, desery i inne smakołyki bez glutenu:
- Bezy – z założenia nie zawierają glutenu, dlatego przy ich przyrządzaniu nie musisz martwić się skomplikowanymi przeróbkami przepisów. Bezy świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami.
- Serniki – a szczególnie te pieczone bez ciasta na spodzie można łatwo przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wiele przepisów w domyśle nie zawiera ani odrobiny glutenu, inne trzeba subtelnie zmodyfikować.
- Panna Cotta – kolejny pomysł na znakomity deser bez glutenu, który dość łatwo można przygotować we własnym zakresie.
- Puddingi, galaretki, smoothie – apetyczne i kolorowe desery, które można serwować z sezonowymi owocami i dowolnymi dodatkami, a które nie zawierają ani odrobiny glutenu.
- Domowe lody, mrożone jogurty i sorbety – świetny wybór dla osób z nietolerancją glutenu.
- Desery czekoladowe – kremy, musy, ciasta bez mąki i wiele innych deserów, które są ekstremalnie czekoladowe, a jednocześnie bezpieczne dla osób, które nie mogą jeść produktów zawierających gluten.
Desery bez glutenu to zarówno typowe wypieki, jak i słodkości bez pieczenia. Jak widać, możliwości jest wiele, a dzisiejsza dostępność różnych mąk i innych składników bez glutenu tylko ułatwia przyrządzanie apetycznych pyszności.
Zobacz też: Przepisy na wegańskie słodycze!
Masz nietolerancję glutenu lub celiakię? Uważaj na gotowe ciasta i desery
Choć wielu producentów przykłada coraz większą wagę do starannego oznaczania swych produktów, zawsze może dojść do sytuacji, w której gotowe ciasto lub deser, które teoretycznie są zrobione z bezpiecznego rodzaju mąki, będą zawierały śladową ilość glutenu. Może to być skutek zanieczyszczenia produkcyjnego lub inna sytuacja. Jeśli więc kupujesz ryżowe ciasteczka albo deser jaglany lub jakikolwiek inny produkt, sprawdź czy jest wyraźnie oznaczony jako bezglutenowy. Jeśli tak, powinien być w istocie bezpieczny i wolny od glutenu. Zobacz też: Zamienniki słodyczy dla Ciebie i Twojego dziecka