Jajka są często jednym z głównych składników wielu przepisów – szczególnie wypieków. Wydaje się więc, że trudno jest je zastąpić i że przygotowanie dania bez ich użycia nie może się udać. Nic bardziej mylnego!
Odstawiając nabiał często zachodzimy w głowę, co zrobić, gdy w przepisie pojawi się jajko. Wbrew pozorom bardzo łatwo je zastąpić i nie potrzeba do tego profesjonalnych (i często drogich) zamienników. Zamiast tego możemy użyć tańszych i łatwiej dostępnych naturalnych produktów – oto lista kilku z nich!
Spis treści
Siemię lniane
Papka z siemienia lnianego sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca – np. w ciastach kruchych, kotletach. Jak ją przygotować? 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.

fit.pl
Owoce
Innym dobrym sposobem są owoce – banany lub mus z jabłek. Wykorzystujemy to w tych przepisach, gdzie jajko ma za zadanie skleić (banan) lub rozluźnić ciasto (mus jabłkowy).

latwe-przepisy.pl
Płatki owsiane
Nie masz pod ręką siemienia lnianego ani owoców? Nic prostszego, sięgnij po… płatki owsiane! I zrób co następuje…

gazeta.pl
1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, zostawiamy chwilę do napęcznienia. Jest to zamiennik 1 jajka. Można wykorzystać podobnie jak kisiel z siemienia. Trzeba jednak pamiętać, że płatki owsiane mogą zawierać gluten, więc jeśli ktoś stosuje dietę bez glutenu to polecamy opcję z siemieniem.
Opcja z płatkami jest bardzo przydatna przy wyrabianiu ciasta na naleśniki. Dzięki temu są kruche i puszyste!
Mąka
Innym sposobem może być też mieszanina różnych rodzajów mąk np. kukurydzianej, sojowej, czy z cieciorki – łyżkę mąki zalewamy dwiema łyżkami wody. Taka mieszanina to zamiennik 1 jajka. Może być używana przy panierowaniu np. kotletów czy ryb. Trzeba uważać, żeby nie była za gęsta – powinna mieć konsystencję odrobinę gęstszą, niż roztrzepane jajko.

stalowa-wola.all.biz
A Wy znacie inne sposoby na zastępowanie jajek w przepisach? Podzielcie się!