Kilka dni temu, moja redakcyjna koleżanka Alicja, przygotowała dla Was świetny artykuł na temat wszystkiego, co powinniście wiedzieć o brokułach. Znajdziecie go tutaj. Nie ukrywam, że część informacji zrobiła na mnie duże wrażenie, dlatego postanowiłam wyszukać przepisy na ich nietypowe wykorzystanie. Oto one!
Spis treści
TROCHĘ FRYTKI, A TROCHĘ PALUSZKI
Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jak je uformujesz. Listę składników znajdziesz tutaj, a jeśli chodzi o sposób ich przygotowania, zasada jest prosta: wymieszaj wszystko i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Paluszki można jeść z keczupem albo innym sosem – moim faworytem jest czosnkowy. Takie przepisy nie mogą być trudne!
BROKUŁOWE CIASTO Z GRUSZKĄ
Brokuły na słodko? Nie inaczej. I to z gruszką! Listę potrzebnych produktów znajdziesz tutaj. Mimo że ich ilość może robić wrażenie, samo przygotowanie ciasta nie jest specjalnie skomplikowane. Opiera się głównie o blendowaniu, mieszaniu i… pieczeniu. Wygląda pysznie! I co ważne, jest bezglutenowe.
PYYYSZNE GOFRY
W pierwszej chwili pomyślałam, że to już przesada. Ale wystarczył jeden kęs brokułowego gofra, abym straciła dla nich głowę. Spis składników jest tutaj – większość z nich, na pewno macie w domu. Sam sposób przygotowania masy na gofry jest naprawdę prosty – przygotowanie gofrów zajmuje niewiele czasu i jest świetnym pomysłem na imprezową przekąskę.
PESTO BROKUŁOWE
Ten pomysł wprawił mnie w zdumienie. Was również? Do tej pory, kojarzyłam pesto jedynie z bazylią, oliwą i parmezanem i orzechami. Okazuje się, że bazą mogą być także brokuły. Tutaj jest lista produktów, których potrzebujecie, aby zrobić takie pesto – sam przepis nie wydaje się skomplikowany, prawda?
Mam nadzieję, że któraś z moich propozycji zaciekawiła Was na tyle, że podejmiecie się jej przygotowania. Jeśli tak, koniecznie dajcie znać która! Podobnie, jeśli macie inne propozycje wykorzystania brokułów.