Kremowy, delikatny i mocno mleczny serek na kanapkę. Z ziołami, warzywami, czy po prostu naturalny ze szczyptą soli. Kto by go nie lubił? Okazuje się, że taki rarytas można łatwo przygotować w domu.
Labneh, bo tak brzmi nazwa tego śródziemnomorskiego przysmaku, to właśnie smaczny serek do smarowania. Jest idealny do zgarniania chlebkiem, tostem, czy pokrojonymi warzywami. Jeśli lubicie odwiedzać restauracje śródziemnomorskie, z pewnością jedliście go jako przystawkę, podobnie jak hummus i pastę z bakłażana.
Znają go też miłośnicy podróży kulinarnych, w tym nasza twórczyni, kulinarna blogerka Iza Kapis. Jej profile noszą piękną nazwę “czarna wisienka” i tam właśnie znajdziecie mnóstwo przepisów na smaczne i często zdrowe dania, napoje oraz desery. Wiele przepisów to posiłki inspirowane zagranicznymi podróżami Izy.
Przepis na labneh znajdziecie w najnowszym poście Izy na instagramowym profilu @czarna.wisienka. By go zrobić, potrzeba jedynie 2 jogurtów greckich, soli i opcjonalnie szczypty ziół. Możecie wybrać swoje ulubione przyprawy lub pozostać w śródziemnomorskich klimatach i dodać zatar lub mieszankę ziół prowansalskich.
Jak z jogurtu greckiego i przypraw wyczarować kremowy serek? Po szczegóły zapraszamy do na Instagram, do posta Izy:
https://www.instagram.com/p/CfdXKBJsOz_/?utm_source=ig_web_copy_link