Sernik na święta to mus! Ale twaróg i jaja w nim – już niekoniecznie. Tradycyjne świąteczne ciasto coraz częściej pojawia się na wigilijnym stole w wersji roślinnej. Jeśli już o takim wynalazku słyszeliście i chcielibyście zaserwować go swoim bliskim na święta, mamy dla Was bardzo dobry przepis prosto z Instagrama naszej twórczyni – Darii, która w sieci przedstawia się jako Ekocentryczka.
Jak możecie się domyślać, kanały Darii to lifestyle w wersji eko. Życie w zgodzie z naturą i stosowanie ekologicznych rozwiązań nie tylko pozwala chronić środowisko, ale i poprawia samopoczucie oraz przekłada się na zdrowie. Dobrym tego przykładem jest kuchnia roślinna – dobra dla planety i dla organizmu.
Zaś z wegańskich produktów można stworzyć prawdziwe kulinarne perełki. Jedną z nich jest właśnie wegański sernik. Jednak lepsza nazwa na niego brzmi: „tofurnik”, gdyż to tofu gra główną rolę w tym przepisie. Spokojnie, nadal jest pyszny i kremowy, tak samo jak klasyczny sernik na twarogu.
Masę na tofurnik można wymieszać z makiem lub, jak kto lubi, dodać do niej rodzynki. Dokładnie tak, jak w tradycyjnym serniku. Skórka pomarańczowa również dobrze wkomponuje się jako dodatek albo dekoracja. Zdecydujecie sami. Przepis znajdziecie na Instagramie Darii.
Wyświetl ten post na Instagramie