Kawa to napój, którego nasze ciało domaga się od razu po przebudzeniu. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej codziennego funkcjonowania. Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy kawa jest „dobra” czy „zła”, ale możemy sprawić, że stanie się dla nas zdrowszym i bardziej odżywczym napojem. Oto kilka porad, jak sprawić sobie wartościową kawę.
Spis treści
1.Wybieraj kawę dobrej jakości, najlepiej organiczną
Ziarna kawy wydają się być mocno spryskane pestycydami, herbicydami i różnymi innymi toksynami, które nigdy nie były przeznaczone do spożycia przez ludzi. Dlatego wybierając kawę stawiajmy na dobrą jakość, bo ma to duży wpływ na nasze zdrowie. Najlepiej stawiać na organiczną.
Zobacz również: Specjaliści dowodzą, że kawa ułatwia trening

giphy.com
2. Wszystko, tylko nie biały cukier
Jest on źródłem pustych kalorii i nie posiada wartości odżywczych, w przeciwieństwie do innych sposobów zabijania goryczy kawy. Właściwości słodzące, ale mało tuczące mają także: melasa (jabłkowa, buraczana lub trzcinowa), cukier brzozowy, syrop klonowy i syrop z agawy. Lepszą alternatywą dla cukru jest również słodzik ze stewii.

giphy.com
3. Dodaj cynamon do kawy
Zaskakująco dobrze, łączy się z aromatem kawy. Oprócz tego badania wykazały, że cynamon może obniżyć stężenie glukozy we krwi, poziom cholesterolu i triglicerydów u pacjentów z cukrzycą. Jeśli potrzebujesz wzbogacić smak kawy, sięgnij po cynamon. Smaczne i zdrowe rozwiązanie!

flickr.com
4.Dodaj miód
Z kolei miód – oprócz tego, że dodaje słodyczy, ma również właściwości bakteriobójcze. Odtruwa organizm z toksyn i niweluje szkodliwe skutki palenia papierosów i picia alkoholu. Dodatkowo regeneruje siły fizyczne i umysłowe.

flickr.com
5. Dodaj kakao
Kolejny składnik, który nie tylko wzbogaci smak, lecz niesie ze sobą korzyści zdrowotne. Kakao jest obfite w przeciwutleniacze i związane z różnego rodzaju korzyściami dla zdrowia, w tym obniżonym ryzykiem choroby serca. Zawiera magnez, wapń, chrom, mangan i cynk.

flickr.com
6. Zaparz kawę przez papier filtracyjny
Zaparzona kawa może zawierać szkodliwe substancje zwane diterpenami, które mogą podnieść poziom cholesterolu we krwi. Jednak pozbycie się ich jest proste… wystarczy użyć filtr papierowy. Zaparzanie tym sposobem, skutecznie usuwa wszystkie diterpeny, ale pozwala przejść kofeinie i wszystkim korzystnym przeciwutleniaczom.

flipboard.com
7. Staraj się nie pić kawy po południu
Jeśli silnie reagujemy na kofeinę i mamy problemy ze snem, starajmy się unikać popołudniowej kawy. Aby nie przesadzić z dużą ilością wypitej kawy możemy spróbować produktów bezkofeinowych. Alternatywą mogą być kawy zbożowe, orkiszowe czy jęczmienne, które są źródłem witamin i minerałów.

giphy.com
8. Unikaj śmietanek sztucznych i o niskiej zawartości tłuszczu
Reklamowane śmietanki, jako nie tuczące i idealne do włączenia w naszą dietę, okazują się bardzo szkodliwe.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i bogaty w tłuszcze trans, jest bardzo podejrzany. Zamiast tego warto skorzystać z tych pełnotłustych, ponieważ są bardziej naturalne. Badania pokazują, że produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu są faktycznie związane z mniejszym ryzykiem otyłości. Zaskakujące prawda?
Zobacz również: 13 najlepszych kawiarni z całego świata

giphy.com
(źródło: authoritynutrition.com, thedailymeal.com)