Lada dzień Wielkanoc! Czy zastanawialiście się kiedyś jak wygląda świętowanie w innych krajach? Sprawdziliśmy to dla Was.
Spis treści
Czechy
Czesi znani ze swojego poczucia humoru, co okazują także w przypadku obchodów Wielkanocy. Wystarczy zwrócić uwagę na ich nazewnictwo Wielkiego Tygodnia. Czeskie nazwy dni w Wielkim Tygodniu w znaczny sposób różnią się od polskich. U nas dominuje przymiotnik wielki (np. Wielki Czwartek, Wielki Piątek). Po czesku wielki jest tylko piątek, reszta dni ma w nazwie odpowiedni kolor! I tak, poniedziałek jest niebieski (Modré pondelí), wtorek żółty (Žluté úterý), środa czarna (Cerná streda, rzadko używane), czwartek zielony (Zelený ctvrtek), a sobota biała (Bílá sobota). Najbardziej lubiany jest wielkanocny poniedziałek. W tym dniu kilkuosobowe grupki chłopców odwiedzają domy rówieśniczek i kiedy te obleją ich wodą – smagają je pomlazkami. Pomlazki to młode wierzbowe gałęzie splecione w warkocze. „Obite” dziewczyny wyrzucają ich z domów i wrzucają do strumyków lub wanien z wodą. Na znak zgody wiążą na pomlazkach kokardki z karbowanej bibułki. Zwyczaj ten obchodzony jest w domach, w którym mieszkają panny na wydaniu. Następnym elementem spotkania chłopców z dziewczynami jest poczęstunek. Goście częstowani są pisankami, słodyczami i palenką, czyli wódką pędzoną ze śliwek, wiśni lub moreli.

geekweek.pl
Włochy
Włosi w czasie Wielkanocy, postępują zgodnie ze swoim przysłowiem „Natale con tuoi, Pasqua con chi vuoi”, czyli „Boże narodzenie spędzaj z rodziną, Wielkanoc – z kim chcesz”. Wielu Włochów wyjeżdża najczęściej na południe kraju, gdzie panuje najładniejsza pogoda. Włosi nie przywiązują wagi ani do ozdabiania jajek, ani święconki, mogą więc spokojnie wyruszać w podróż. Ich wyjazd przypomina nieco wyjazd na majówkę. Co znajduje się na tradycyjnym włoskim świątecznym stole? Przede wszystkim podawana jest baranina lub jagnięcina. Jako przystawkę podaje się plasterki salami i jajka na twardo, na pierwsze danie serwuje barani rosół z pierożkami cappelletti, a na drugie: pieczone jagnię. Tak jak my mamy mazurka, tak Włosi mają swoje tradycyjne wielkanocne ciasto. Nazywa się Colomba (gołębica). Jest to rodzaj migdałowej babki z bakaliami i czekoladą w kształcie gołębia.

uniapol.com
Wielka Brytania
Wielkanoc w Wielkiej Brytanii sięga czasów przed nastaniem chrześcijaństwa, a swoją nazwę (Easter) zawdzięcza anglosaskiej bogini wiosny Eostre, która była uosobieniem narodzin, szczęścia i płodności. Brytyjskie świętowanie Wielkanocy rozpoczyna się w Wielki Piątek (Good Friday) i trwa aż do poniedziałku (Easter Monday), a wszystkie cztery świąteczne dni są wolne od pracy, przy czym w Poniedziałek Wielkanocny otwarte są sklepy, w których na klientów czekają liczne wyprzedaże. Popularnym zwyczajem, a jednocześnie frajdą dla najmłodszych jest Egg Rolling, czyli turlanie ugotowanych na twardo jaj. Wygrywa to, które spuszczone z górki dotoczy się na dół bez pęknięcia. Brytyjczycy mają również swoje ulubione wielkanocne potrawy. Należą do nich Easter pudding – ciasto budyniowe z rodzynkami oraz Hot Cross Buns, czyli bułeczki drożdżowe z marmoladą, ozdobione lukrowym krzyżem.

gotujmy.pl
Meksyk
Wielkanoc w Meksyku łączy w sobie elementy europejskie z obyczajami prekolumbijskich plemion Azteków i Majów. Święta zaczynają się już w Niedzielę Palmową, kiedy to Meksykanie idą do kościołów święcić palemki. Meksykanie nie święcą pokarmów ani nie malują pisanek. Zamiast tego bardzo hucznie obchodzą niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego. Ten dzień obchodzony jest przy udziale fajerwerków. Wszędzie odbywają się festyny, dużą popularnością cieszą się wesołe miasteczka, a na ulicach co i rusz można spotkać stragany z tradycyjnymi przysmakami. Najsłynniejsze obchody są w Iztapalapa. Mieszkańcy miasteczka ponad 150 lat temu chcieli podziękować za ocalenie życia przed epidemią cholery wystawiając inscenizację Męki Pańskiej. Całe miasto staje się przypadkowymi aktorami, a główny odtwórca roli Jezusa przygotowuje miesiącami (duszę i ciało) na ten dzień!

swiatwedlugrostkow.pl
Australia
Wielkanoc w Australii to mieszanka tradycji z różnych krajów. Tak jak w Niemczech, australijskie dzieci zbierają jajka, a następnie wymieniają się nimi. Zaś z kultury angielskiej zapożyczony został zwyczaj wspólnego śniadania wielkanocnego z ubogimi. Tak samo jak w Polsce, Australijczycy święcą palemki – często wykonane z liści palmy. Pokarmy wielkanocne nieco różnią się od tych nam dobrze znanych – na australijskim wielkanocnym stole znajdziemy np. kurczaka, pieczone ziemniaki z marchewką i dynią, a także bułeczki z suszonymi owocami albo czekoladą – na wierzchu udekorowane znakiem krzyża. Ze względu na klimat, Wielkanoc w Australii obchodzona jest przy grillu, ale w rodzinnym gronie.

blogspot.com
Tradycje wielkanocne na świecie są bardzo różne, ale jedno na pewno je łączy – spędzanie czasu w gronie najbliższych. A Wy znacie jakieś ciekawe tradycje świąteczne z innych zakątków świata? Podzielcie się!