Nie raz zastanawialiśmy się dlaczego, tak trudno jest nam zgubić wagę i co jest powodem ogromnego apetytu szczególnie na wysokokaloryczne produkty, a nie na zdrową żywność. Dowiedz się, dlaczego nasz mózg jest największym wrogiem odchudzania.
Okazuje się, że głód i zużycie energii, jest głównie kontrolowane przez mózg. Ma on własne poczucie ile nasz organizm powinien warzyć, bez względu na to, co ty o tym sądzisz. Neuroprzekaźniki starają się utrzymać wagę, co uznają za naturalne. Jest to reakcja naszej ewolucyjnej historii. Przez większy okres czasu, ludzkości brakowało żywności, a nasz organizm ciężko pracował nad tym, aby utrzymać nas z dala od głodu i możliwie utrzymać wagę. Badania pokazują, że nawet 7 lat po, zrzuceniu znacznej ilości kilogramów, mózg nadal chce odzyskać je z powrotem.
Spis treści
Więc, jaka jest nadzieja, aby po zrzuceniu wagi utrzymać ją na dobre?
Psychologowie kategoryzują ludzi na dwa typy. Jedzących intuicyjnie, którzy sięgają po żywność zgodnie z sygnałami organizmu oraz tych, żyjących według jadłospisu, którzy jedzą o określonych porach dnia. Osoby należące do grupy intuicyjnej, są mniej narażone na nadwagę, natomiast żyjący pod ścisłymi regułami, są bardziej podatni na podjadanie i nadrabianie kalorii. Trzymanie się diety na dłuższą metę, nie jest prostą sprawą. Większość odchudzających się, prędzej czy później odchodzi od restrykcyjnych zasad, co wychodzi w późniejszym okresie. Szczególnie na znaczne przybranie na wadzę są narażone nastolatki, które w młodzieńczych latach, zaczynają się odchudzać. Takie postępowanie w okresie dojrzewania prowadzi do, zaburzeń odżywiania. Mniej więcej po 5 latach, przybierają z powrotem na wadze. Pewne statystyki pokazują, że w Stanach Zjednoczonych aż 80% dziewcząt w wieku 10 lat było na diecie. Wynik jest wstrząsający.
Cukier a mózg
Wiadomo, że dieta odchudzająca równa się z odrzuceniem cukru prostego. Zawarty jest on w naszych ulubionych batonikach, cukierkach, ciasteczkach czy czekoladzie, które przed zdecydowaniem się nad zrzuceniem paru kilogramów, były naszą codzienną przekąską. Nie dostarczając tego, od czego mózg jest uzależniony, dopomina się o cukier wiele intensywniej. Przez co jesteśmy rozdrażnieni, mamy problemy z koncentracją i oddalibyśmy dosłownie wszystko za kawałek ciastka. Stan ten mija mniej więcej po 8-9 dniach. Jednak mózg wymaga bardzo dużych ilości glukozy, więc warzywa i owoce, a także 100% soki są bardzo wskazane, wręcz konieczne dla jego prawidłowej pracy, tym bardziej, że proces uwalniania cukrów prostych z warzyw i owoców jest bezpiecznie spowolniony.
Zobacz również: 7 powodów, przez które Twoja dieta nie przynosi efektów
(źródło: yahoo.com, womenshealthmag.com)