Spis treści
Charakterystyka piestrzenicy kasztanowatej
Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) to grzyb o charakterystycznym wyglądzie. Posiada pofałdowaną, ciemnobrązową główkę, przypominającą mózg lub fałdy ucha, co jest źródłem jej potocznej nazwy – „babie ucho”. Grzyb ten występuje głównie w piaszczystych lasach sosnowych i świerkowych, na zrębach oraz uprawach leśnych.
Podobieństwo do smardza
Piestrzenica kasztanowata bywa mylona ze smardzem – grzybem jadalnym i objętym ochroną. Oba gatunki pojawiają się w tym samym czasie i mają podobny wygląd, co może prowadzić do pomyłek. Jednakże smardze różnią się strukturą kapelusza, który u smardza jest bardziej regularny i przypomina strukturę plastra miodu.Podróże Onet+1Onet+1
Piestrzenica kasztanowata zawiera substancje toksyczne, które są szkodliwe dla organizmu człowieka. Spożycie tego grzyba może prowadzić do poważnych zatruć, objawiających się m.in. nudnościami, wymiotami, bólami brzucha, a w skrajnych przypadkach uszkodzeniem wątroby i nerek. Dlatego leśnicy apelują o ostrożność i unikanie zbierania oraz spożywania tego gatunku.
Leśnicy z Nadleśnictwa Czarnobór podkreślają, że choć piestrzenica kasztanowata jest charakterystycznym grzybem, jej podobieństwo do smardza może wprowadzać w błąd. Zalecają podziwianie grzybów w ich naturalnym środowisku z rozwagą i świadomością ich właściwości.
Wiosenne spacery po lesie to doskonała okazja do obserwacji budzącej się do życia przyrody. Jednak należy pamiętać o potencjalnych zagrożeniach, jakie niosą ze sobą niektóre gatunki grzybów. Piestrzenica kasztanowata, mimo swojego atrakcyjnego wyglądu, jest grzybem trującym. Dlatego ważne jest, aby zachować ostrożność i unikać jej zbierania oraz spożywania.