Kiedy słyszysz w mediach, że inflacja szaleje, samemu widzisz też rosnące ceny w sklepach, pewnie zastanawiasz się, jak tu zaoszczędzić na świętach. Mimo wszystko nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez makowca, pysznego sernika czy też innego ciasta. Jeśli dodatkowo uwielbiasz piec, mamy dla Ciebie kilka ciekawych propozycji od blogerów kulinarnych, które są zarówno tanie, jak i sprawne w przygotowaniu.
Spis treści
Tradycyjne ciasta świąteczne a oszczędzanie
Każdy z nas ma gdzieś z tyłu głowy, że tegoroczne święta pod względem budżetu, mogą nieco różnić się od poprzednich. Właśnie dlatego warto pomyśleć o tym, jak będą wyglądały nasze rodzinne spotkania, ile dokładnie jedzenia potrzeba (aby nie marnować i nie wyrzucać) oraz dobrze rozplanować zakupy. Niektóre produkty spożywcze można kupić znacznie wcześniej, takie jak np. masło (można je zamrozić), mąkę, cukier czy masę makową. Warto je wpisać na listę zakupów długo przed Bożym Narodzeniem. Jeśli już o niej mowa, kluczową kwestią jest zaplanowanie menu, szczególnie kiedy dużo czasu poświęcasz na domowe gotowanie. Niedawno przygotowałam listę ciast na Boże Narodzenie na blogu Rozdomowiona o organizacji w domu i gotowaniu, które może wpadną Ci w oko i wykorzystasz do zrobienia domowych wypieków dla całej rodziny. Planuj, spisuj i dziel zakupy na kilka mniejszych wizyt w sklepie. Wykorzystuj też resztki, które masz w kuchni. O tym, jak to zrobić, dowiesz się w dalszej części.
Zostały Ci białka? Zobacz, jak je wykorzystać
Przygotowując domowe tanie ciasta, nie może się nic zmarnować. W niektórych przepisach konieczne jest dodanie samych żółtek. Co wtedy zrobić z pozostałymi białkami? Ania Zyśk ma na to sposób, czyli upieczenie zielonych bezowych choinek. Kolor oczywiście nie jest konieczny, bo jeśli nie masz barwnika w takim odcieniu, mogą być po prostu białe. W dodatku nie jest trudne samo przygotowanie, o ile nie przebijesz ubijających się białek i dodasz odpowiednie proporcje składników. Formę choinek uzyskasz, stosując specjalną tylkę w kształcie gwiazdki i rękawa cukierniczego. Przepis znajdziesz na blogu kulinarnym z zachwycającymi fotografiami własnoręcznie przygotowanych przepisów, należącego do naszej twórczyni Ani Zyśk jedzpysznie.pl.
Podobnym pomysłem podzieliła się też Justyna, która wykorzystała białka do zrobienia podstawowego ciasta, miękkiego i puszystego niczym biszkopt. W wersji zimowej i świątecznej, można je urozmaicić orzechami, polewą czekoladową czy nawet makiem w środku. Zajrzyj do przepisu na jej profil kulinarny @justyna_dragan.
Zobacz też: Czy da się przeżyć święta bez telefonu?
Ciasteczka z jabłkami i cynamonem
Jabłka i cynamon to połączenie idealne, szczególnie jeśli chcesz przygotować domowe tanie ciasta. Tym razem Asia, miłośniczka gotowania i fotografii oraz autorka bloga slodkoslodka.pl, zaprezentowała kruche ciasteczka z pysznym nadzieniem. Minimum składników i proste przygotowanie, czyli tak jak wszyscy lubią najbardziej.
Piernik z marchewką i orzechami, czyli tanie ciasto z resztek
Czasem można połączyć ze sobą niebanalne składniki, aby stworzyć tanie ciasto na święta Bożego Narodzenia. Tak właśnie jest z piernikiem marchewkowym z orzechami, kakao i rodzynkami. Kwestię dodatków możesz oczywiście przemyśleć i ich nie dodawać, w zależności od swoich upodobań. Pełen przepis na takie ciasto znajdziesz u Agaty, naszej twórczyni znanej z kreatywnych przepisów kulinarnych.
https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2021/12/piernik-marchewkowy.html
Mamy nadzieję, że nasze przepisy na szybkie i tanie ciasta, bezy i inne słodkości przypadły Ci do gustu. Domowe wyroby nie muszą oznaczać ogromu wysiłku i pracy w kuchni, a także sporej liczby składników.