Sezon na pyszne owoce i świeże warzywa szybko mija, jednak jest przecież sposób na zatrzymanie ich smaku na jesień i zimę. Mowa tu oczywiście o domowych przetworach. Choć bardziej kojarzy się to z tradycją naszych mam i babć, to coraz częściej zabiera się za to młodsze pokolenie. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać domowych przetworów jednocześnie, zobaczcie dlaczego warto i jakie smaki zamykają w słoikach nasi blogerzy kulinarni.
Spis treści
Bo wiesz co jesz!
Nie da się ukryć, że wielkim plusem domowych przetworów jest ich przygotowywanie ze znajomych składników i sprawdzonych przepisów. Dzięki temu doskonale wiecie, co znajduje się wewnątrz słoika, w odróżnieniu od produktów, których nie brakuje na sklepowych półkach. Niezależnie od tego, czy to są owoce, czy warzywa, macie pewność, co jecie.
Jeśli chcecie się zainspirować, koniecznie zajrzyjcie na Instagram @smaczna_pyza. Iza spędza swój wolny czas w lesie, z którego czerpie spokój i ciszę, a tam nie brakuje przecież pysznych składników do przygotowania domowych przetworów. Autorka bloga smacznapyza.blogspot.com zdradziła ostatnio, że marynuje również gruszki, np. w czerwonym winie albo z dodatkiem curry i imbirem. I widać, że czerpie z tego ogromną radość!
Wyświetl ten post na Instagramie
Domowe przetwory to sposób na… oszczędność
Gotowe zaprawy w słoiku oczywiście można kupić w supermarkecie. Warto jednak sprawdzić skład przed zakupem, aby nie okazało się, że oprócz pysznych buraczków, jest też w nich sporo konserwantów i zbędnej chemii. Nie da się ukryć, że dobrej jakości produkty sporo kosztują. Domowe przetwory to właśnie świetny sposób na oszczędzanie pieniędzy. Zamiast kupować, można je zrobić samodzielnie, wystarczy odrobina chęci i wolnego czasu. Ostatnio przekonała mnie o tym Monika, która nie tylko z pasją przygotowuje dania dla swojej rodziny, ale także chętnie fotografuje jedzenie. Na domowy obiad przygotowała surówkę z buraczków, na którą przepis znajdziecie na jej blogu zchatynakoncuwsi.pl. Kiedy ma więcej czasu, przygotowuje jej znacznie więcej, dodaje cukier, sól i ocet, a następnie pasteryzuje w słoikach i odstawia do piwnicy.
Pasteryzacja to też świetny pomysł, kiedy czegoś wyjdzie… za dużo. Zamiast marnować jedzenie, można je przecież zaprawić na później. Dotyczy to nie tylko surówek, ale także dań obiadowych, sosów, past warzywnych czy kiszonych warzyw.
Pomysł na upominek dla bliskich
Jesienią i zimą nie brakuje okazji do spotkań z bliskimi. Wtedy warto wręczyć słoik z domowymi przetworami, uśmiech gwarantowany! Jeśli nie wiecie, jak ozdobić słoik, wystarczy serwetka albo elastyczny materiał. Można wyciąć z niego koło, odrobinę większe od wieczka, a następnie nałożyć na pokrywkę. Materiał warto przewiązać wstążeczką albo gumką recepturką. Tak prosty sposób daje super efekt, nawet jeśli chcecie ustawić słoiki na półce w kuchni. Zobaczcie, jak pięknie prezentują się marynowane jabłka w occie przygotowane przez autorów bloga Cztery Fajery, czyli Olę i Pawła.
pGotowanie to ich pasja, a wykorzystywanie regionalnych i sprawdzonych produktów w swoich daniach nie jest im obce. Przy okazji, przepis na marynowane jabłka w occie znajdziecie na ich blogu.
https://www.czteryfajery.pl/2021/10/marynowane-jablka-w-occie.html?fbclid=IwAR10BJNvgPeEcVB4xbRuqUush4_D8U2qD2S4uTNV_060N7D76RtJ-f-ytOY