Wiosna i lato to po prostu najlepszy czas na to, aby zatrzymać smak świeżych owoców oraz warzyw w słoikach. Te możemy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele długich miesięcy. Trzeba je jednak odpowiednio przygotować. Sprawdź, co zrobić do słoików oprócz klasycznych ogórków kiszonych czy papryki marynowanej.
Spis treści
Przygotuj się do przetworów
Nie da się ukryć, że robienie przetworów wymaga dużej ilości czasu i cierpliwości. Nie ma jednak nic lepszego niż praca z pysznymi świeżymi owocami oraz warzywami. Warto poświęcić czas na znalezienie lokalnych dostawców, dzięki czemu smak przetworów będzie jeszcze lepszy. O ich korzystnym wpływie na zdrowie nie trzeba też wiele mówić. Przykładowo, zapasteryzowane maliny dodane jesienią do herbaty wzmocnią Twój organizm w walce z przeziębieniem. Przygotuj się na to już dziś! Domowe przetwory są też zdrową alternatywą dla słoików kupowanych w sklepach. Masz pewność, że dodajesz wyłącznie sprawdzone składniki.
Zanim dowiesz się, co zrobić do słoików, pamiętaj o przygotowaniu odpowiedniego szkła. Nie powinno być ono uszkodzone ani brudne. Dotyczy to nie tylko samych słoików, ale także zakrętek. Jeśli znajdują się na nich dziwne plamy lub rdza, lepiej zrezygnować z pasteryzacji z ich pomocą. Słoiki przed przygotowaniem przetworów trzeba wyparzyć, wysuszyć i wyczyścić.
Zobacz też: Dlaczego w sklepach brakuje cukru?
Aby przetwory przetrwały wiele długich miesięcy, muszą być zapasteryzowane. W zależności od przepisu, można je ustawić w słoikach do góry dnem, umieścić w garnku z gorącą wodą na kilkadziesiąt minut lub… włożyć do piekarnika. Taki patent znacznie zaoszczędzi czas. Jak czytamy na profilu @poduchy_i_podroze, wystarczy ustawić temperaturę 120 stopni, włożyć słoiki do zimnej jeszcze komory i zostawić tak na kilkadziesiąt minut.
https://www.instagram.com/p/Cg0x08VDQ1n/
Nietypowe pomysły, czyli co zrobić do słoików?
Ogórki kiszone i małosolne to prawdziwa kwintesencja lata. Te pierwsze zostają z nami dłużej także na czas jesienno-zimowy. Co zrobić do słoików, aby wzmocnić ich smak i aromat? U Asi, autorki profilu @slodkoslodka83, która uwielbia domowe jedzenie, znaleźliśmy propozycję przygotowania ich wraz z ketchupem i koncentratem pomidorowym. Wraz z cebulą powstaje pyszna sałatka, idealna do obiadu. Przepis zobaczysz po kliknięciu w zdjęcie.
Iza, która większość swojego czasu wolnego spędza w lesie, fotografując, zbierając grzyby i szukając cennych darów przyrody, pokazała na swoim profilu @smaczna_pyza pomysł na czereśnie z pomarańczą, imbirem, goździkami i gorczycą. Tak marynowane czereśnie to słodko-kwaśny dodatek do wędlin, ale nie tylko. Może być nowoczesną odsłoną wraz z serem camembert.
Domowe przetwory to nie tylko warzywa marynowane w zalewie, ale takę nalewki. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić do słoików, a raczej butelek, to mamy ciekawą propozycję. To nalewka z kwiatów czarnego bzu, którą regularnie robi nasza twórczyni Agata, autorka profilu na Instagramie @kulinarne_przygody_gagity.
Jak widzisz, jest wiele opcji zostawienia pysznych letnich smaków na wiele długich miesięcy. Zobacz, co zrobić do słoików i spróbuj swoich sił w kuchni!