Chcesz cieszyć się znakomitym smakiem wigilijnych dań? Wegańska dieta wcale nie musi być przeszkodą. Sprawdź, jak zachwycić podniebienia gości!
Spis treści
Wegańskie święta a tradycyjne dania
Miłośnicy wegańskiej kuchni nie odstępują od wigilijnych tradycji. Wręcz przeciwnie. Najczęściej wystarczy delikatnie zmodyfikować znane od lat przepisy, zastępując niektóre składniki. Dzięki temu miło zaskoczysz wszystkich gości bez względu na rodzaj diety.
W naszym poradniku znajdziesz kilka pysznych potraw w wegańskiej osłonie. Ponadto przygotujesz je bez żadnych problemów. Poznaj kilka przepisów na wegańskie dania wigilijne i ciesz się doskonałą atmosferą w gronie rodziny i przyjaciół.
Wegańskie zupy na świątecznym stole
Wielu miłośników polskiej kuchni nie wyobraża sobie świąt bez barszczu. Trudno się dziwić, gdyż przysmak ten od lat gości na wigilijnych stołach. Jak przyrządzić go w wegańskiej wersji? Otóż wystarczy ugotować go na grzybach i burakach. Zupę możesz podawać z uszkami z ciasta bez dodatku jajek.
Równie pyszna propozycja na wegańską zupę to krem pieczarkowy. Aby ją przyrządzić, zalej suszone grzyby szklanką wody, a następnie w garnku podsmaż pieczarki i cebulę. Później dodaj posiekany czosnek. Następnie wystarczy pokroić w kostkę obrane ziemniaki i marchew. Dodaj warzywa wraz z namoczonymi grzybami do garnka, zamieszaj i wlej 4 szklanki bulionu (sól, pieprz + starta gałka muszkatołowa). Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Tera zblenduj składniki na gładki krem.
To oczywiście tylko niektóre przepisy na wegańskie dania wigilijne w postaci zup. Tutaj ogranicza Cię jedynie wyobraźnia. Pamiętaj też, że Święta Bożego Narodzenia to nie tylko kolacja wigilijna. Przez 3 dni świętowania warto też zjeść prosty i smaczny obiad wegański.
Bigos w wegańskiej odsłonie
Weganie wcale nie muszą rezygnować z bigosu. Wystarczy sięgnąć po duży garnek i na oliwie zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodaj startą marchewkę i smaż warzywa przez 2-3 minuty. Później dodaj kiszoną kapustę, soczewice, suszone śliwki oraz suszone grzyby. Dopraw ulubionymi przyprawami i smaż wszystko przez kilka minut, regularnie mieszając.
Następnie wlej 3 szklanki wody lub bulionu i odrobinę sosu sojowego. Dodaj łyżeczkę cukru i gotuj przez 45 minut pod przykryciem. Jeżeli zajdzie potrzeba, możesz zagęścić danie mąką. To jeden z łatwiejszych przepisów, który doskonale uświetni wegańskie święta. Zdecydowanie warto spróbować!
Bigos to jedno z najstarszych polskich dań. Zobacz też inne staropolskie potrawy wigilijne.
Czym zastąpić rybę?
Karp to stały element wigilijnej tradycji. Weganie mogą go zastąpić tzw. selerybą, czyli smażonym filetem z selera. To niezwykle oryginalne, a zarazem przepyszne wegańskie dania wigilijne. Ponadto zrobisz je bardzo prosto.
Przygotuj kleik z 2 łyżek siemienia lnianego i 12 łyżek wody. Pokrój selera w okrągłe plastry o grubości 1 cm. Ugotuj je z odrobiną sosu tamari i soli. Poczekaj do momentu, aż będzie miękki. Następnie kawałki selera owiń arkuszami sprasowanego nori. Później obtocz je w kleiku i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Takie danie możesz podawać z ziemniakami, kalafiorem czy innymi warzywami.
Natomiast klasyczne śledzie z powodzeniem zastąpisz lekko podsmażonymi bądź marynowanymi boczniakami. To pyszny dodatek do kanapek z wegańskim smalcem.
Wegańskie łazanki
Kolejny świetny przepis na Boże Narodzenie to łazanki. Na początku posiekaj kapustę, cebulę oraz namoczone grzyby. Kapustę przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj kilka laurowych liści i jałowca. Składniki gotuj przez ok. 10 minut, aż zmiękną, a następnie odcedź.
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż grzyby z cebulą. Następnie dodaj kapustę i smaż przyrumienienia. Później zalej składniki wodą, w której wcześniej moczyły się grzyby (wykorzystaj pół szklanki).
Ugotuj makaron pełnoziarnisty, a następnie połącz go z pozostałymi składnikami. Całość smaż jeszcze przez kilka minut na dość dużym ogniu. Dodaj ulubione przyprawy i rozmaryn. Efekt z pewnością zachwyci domowników.
Sernik daktylowy z karmelem
Żadna wegańska wigilia nie może odbyć się bez pysznego deseru. Ta wersja sernika na pewno przypadnie Ci do gustu.
Najpierw namocz nerkowce (najlepiej przez kilka godzin). Następnie przygotuj spód. Daktyle wystarczy moczyć we wrzątku przez 5 minut i zmiksować na gęstą pastę. Migdały zmiel na wióry i połącz z pastą. Następnie dodaj 2 łyżki tahini. Wyłóż folię spożywczą na blachę, wysyp migdałowy spód i ugnieć palcami. Odłóż go do lodówki.
Czas przygotować masę. Przepłucz kaszę jaglaną i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ją przez ok. 20 minut, aż wchłonie wodę i rozklei się. Dodaj 2 łyżki kaszy do nerkowców i zblenduj je do powstania gładkiej masy. Później dodaj do niej pozostałą kaszę i ponownie blenduj, wlewając stopniowo sok z cytryny i syrop agawy. Powstałą masę wylej na spód i przykryj folią aluminiową. Odstaw ją do lodówki.
Pozostało Ci przygotować górną warstwę sernika. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz przez kwadrans. Później zblenduj z masłem orzechowym do uzyskania masy. Rozsmaruj ją na masie z kaszy, posyp orzechami solonymi i gotowe.
To oczywiście tylko niektóre wegańskie potrawy wigilijne. Możesz również samemu komponować znakomite dania. Wystarczy odrobina kreatywności, aby przygotować znakomitą potrawę.