Przełom sierpnia i września to idealny czas na kupienie zdrowej i pysznej papryki. To też moment, w którym jest ona najtańsza u lokalnych dostawców. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin. Właśnie dlatego warto ją zaprosić do swoich posiłków późnym latem i wczesną jesienią. Co zrobić do jedzenia, kiedy trwa sezon na paprykę?
Spis treści
Sezon na paprykę, czyli co skrywa się pod kolorem czerwonym, zielonym i żółtym
Papryka to nie tylko warzywo, które jest bardzo smaczne i łatwo je wpisać w codzienną dietę. Może zaskoczyć Cię fakt, że jest w niej o wiele więcej witaminy C niż w cytrynie! To też źródło antyoksydantów, witamin z grupy B oraz A. Bogata w błonnik, pobudza apetyt i trawienie. Często stosuje się ją w diecie osób, które mają skłonności do anemii. To ze względu na sporą zawartość żelaza.
W dodatku ostra papryka daje wyrazistości daniom. Może mieć właściwości rozgrzewające. To z kolei zasługa kapsaicyny, która jest związkiem chemicznym używanym do produkcji środków przeciwbólowych i leków.
Ale dość już o właściwościach prozdrowotnych! Czas przejść do konkretów, czyli smaku papryki. Wyróżnia się kilka kolorów i każda z nich nadaje zupełnie innego charakteru daniom:
- zielona – lekko gorzka, najmniej kaloryczna,
- żółta – łagodna w smaku, neutralna,
- czerwona – słodka, bo najdłużej dojrzewa.
Zobacz też: Proste przepisy na wegańskie zupy
Sałatki z papryką w tle
Papryka jest bardzo bezpiecznym i świetnym składnikiem sałatek. Można dzięki niej uzyskać też kolorowy efekt na talerzu, wystarczy połączyć czerwoną, zieloną i żółtą odmianę. Jedną z propozycji ma dla nas Agata, miłośniczka gotowania i uwieczniania tego na zdjęciach, autorka profilu na Instagramie @kulinarne_przygody_gatity i nasza twórczyni.
Domowe dania główne
Lubisz czasem podjeść fast food na mieście? Spróbuj przygotować go w domu! Paweł, który gotuje smacznie i zdrowo, a inspiracje do swoich posiłków zdobywa odwiedzając przeróżne restauracje, zaproponował domowego wrapa. Można go przygotować z tortilli pszennej albo pełnoziarnistej. Zobacz koniecznie przepis poniżej.
A jak nie masz pomysłu na szybki obiad to drobiowe kotlety z warzywami są świetną opcją. I to bez dodatku tłuszczu! Można je przygotować w piekarniku. Taka propozycja zaskoczyła nas ostatnio na Instagramie Marty, naszej twórczyni, która gotuje zdrowo i szybko, @martagotuje.
https://www.instagram.com/p/CfyY7Zdsm4D/
Dla fanów makaronu autor profilu @fit_lakomczuch przygotował pesto paprykowe. Takie danie można przygotować naprawdę szybko i sprawnie, dlatego świetnie sprawdzi się, jak przyjdą niespodziewani goście albo zostało Ci kilka warzyw w lodówce i nie wiesz, co z nimi zrobić.
Papryka idealna na przetwory
Późne lato to idealny moment na to, aby przygotować przetwory, nie tylko z ogórków. Wykorzystaj sezon na paprykę. Co można z niej zrobić? Oto kilka pomysłów:
- papryka marynowana,
- leczo (pasteryzowane, do słoików, idealne jako danie rozgrzewające na zimę),
- sos pomidorowo-paprykowy,
- kiszona papryka,
- gulasz węgierski (pasteryzowany w słoikach),
- sos paprykowy,
- pasta z pieczonej papryki.
Na jednym z profili na Instagramie, znaleźliśmy przepis na marynowaną pieczoną paprykę w occie.
I jak, namówiliśmy Cię do przygotowania dań z papryką w tle? Koniecznie podzielcie się z nami swoim ulubionym daniem!