Słota i szaruga za oknami, a także obniżone temperatury i chłodne poranki przyczyniają się do tego, że o grypę i przeziębienie nietrudno. Jak szybko wyzdrowieć bez kosztownych wizyt w aptekach? Korzystając ze sprawdzonych, domowych sposobów możesz przyspieszyć proces wychodzenia ze stanów infekcji i znowu poczuć się w pełni sił!
Spis treści
Jak szybko wyzdrowieć z przeziębienia? Przyrząd domowy rosół
Z pokolenia na pokolenie w rodzinach przekazywana jest wiedza na temat tego, w jaki sposób szybko złagodzić objawy przeziębienia i grypy. Jednym z nich jest przyrządzenie domowego rosołu. Choć nie istnieją konkretne badania naukowe potwierdzające skuteczność tej metody, wiele osób przyznaje, że po zjedzeniu miseczki pachnącego, parującego bulionu czują się lepiej i mają więcej siły. Taki posiłek jest bardzo rozgrzewający, a obecność mięsa drobiowego i zdrowych warzyw na pewno nie zaszkodzi w okresie przeziębień i grypy.
Zobacz też: Domowe sposoby na przeziębienie
Imbir
Od wieków imbir jest wspomagaczem powrotu do zdrowia. Niezastąpiony składnik jesienno-zimowych naparów herbacianych ma silne właściwości rozgrzewające. Częste picie tak przyrządzonego płynu jest wsparciem dla limfocytów, w efekcie czego następuje usunięcie wraz z potem drobnoustrojów chorobotwórczych i wydzielanych przez nie toksyn. W ten sposób można próbować zbić gorączkę przy przeziębieniu i grypie.
Sok z malin
Nie tylko znakomicie smakuje, ale także jest bogaty w witaminę C i salicylany. Ta ostatnia ma działanie zbliżone do polopiryny czy aspiryny. Dodawanie soku z malin do letniej herbaty pomaga lepiej działać układowi odpornościowemu i poprawia krążenie oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Oprócz tego sok z malin wspaniale rozgrzewa po powrocie z zimnego spaceru, ze szkoły czy z pracy. Dlatego też w sezonie letnim warto przyrządzić przynajmniej kilka słoiczków tego cudownego lekarstwa, pochodzącego wprost z natury.
Sprawdź też: Domowe sposoby na zatoki. 5 metod na zwalczenie bólu zatok
Czosnek
To powszechnie znane antidotum na wszelkie infekcje bakteryjne i grzybicze. Znakomicie chroni organizm przed stanami zapalnymi, a także chorobotwórczymi drobnoustrojami, które próbują przeniknąć w głąb organizmu. Nie każdy wie, że niepozorna główka czosnku kryje aż 100 aktywnych substancji. Ten popularny dodatek do dań jest bogaty w cynk, potas, fosfor, mangan, wapń, związki siarkowe, flawonoidy, ale również w witaminę C, D, A oraz witaminy z grupy B.
Bardzo ważnym składnikiem jest allicyna, odpowiadająca za silny zapach czosnku, a także jego właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. To właśnie dzięki niej czosnek pomaga w walce z okresowymi przeziębieniami i grypą. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ci, którzy zadają sobie pytanie: „jak wyzdrowieć w jeden dzień z kataru?” powinni sięgnąć po ten dodatek w kuchni, gdyż doskonale radzi sobie on z usuwaniem zalegającej wydzieliny, a także dodatkowo łagodzi kaszel. Obecność ajoenu ma korzystny wpływ na proces wytwarzania limfocytów, a przez to przyspiesza proces powrotu do zdrowia.
Miód – naturalny antybiotyk i wspomagacz powrotu do zdrowia
Jak szybko wyzdrowieć z przeziębienia? W tym celu najlepiej włączyć do swojej diety miód spadziowy. Ma on cudowne właściwości w zakresie pozbywania się kataru. Miód to wspaniałe lekarstwo przy chorobach dróg oddechowych, a także przy symptomach takich jak gorączka, osłabienie i brak sił. Rozgrzewający miód z lipy świetnie zbija wysoką temperaturę, a ziołomiód sosnowy ma duże moce, jeśli chodzi o usuwanie objawów przeziębienia i grypy. Miód jest wyjątkowo bogaty w żelazo, mangan, fosfor, wapń, ale także w witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C i kwas pantotenowy.
Zobacz też: Sposoby na zatkany nos
Jakie są jeszcze domowe sposoby na poradzenie sobie z objawami przeziębienia i grypy?
Wyżej wymienione składniki często lądują na kromce chleba, ale mogą też być składową bardziej złożonych naparów czy napojów. I tak czosnek, częsty dodatek do dań czy sosów, w okresie jesienno-zimowym nierzadko ląduje w szklance wypełnionej ciepłym mlekiem, odrobiną masła i miodu. Ząbek lub dwa wystarczy obrać i przecisnąć przez praskę, by wzmocnić napój o wyjątkowo wartościowy składnik. Zawarta w czosnku allicyna znakomicie poradzi sobie z patogenami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybicznymi.