Zacznij dzień w miły i przyjemny sposób, szczególnie kiedy masz wolne i możesz poświęcić odrobinę czasu dla siebie. Ćwiczenia rozciągające, pielęgnacja ciała i leniwe jesienne śniadanie to sposób na to, aby zebrać…
FOOD
-
-
Chcesz cieszyć się znakomitym smakiem wigilijnych dań? Wegańska dieta wcale nie musi być przeszkodą. Sprawdź, jak zachwycić podniebienia gości! Wegańskie święta a tradycyjne dania Miłośnicy wegańskiej kuchni nie odstępują od wigilijnych tradycji.…
-
Z kuchni Trop: Śliwkowy zawrót głowy, czyli najlepsze przepisy ze śliwkami
przez Blaber Tu i Terazprzez Blaber Tu i TerazZ końcem lata na straganach pojawiają się śliwki. Deserowa Diana, Renkloda, czy oczywiście znana i lubiana królowa – śliwka Węgierka. Jak najlepiej wykorzystać sezon na te owoce? Oto kilka przepisów! Każdy dietetyk…
-
Pewne dania królują w naszej kuchni od wielu lat i są uwielbiane przez domowników. Czasem jednak wystarczy drobna zmiana, inny składnik, aby stworzyć zupełnie nową odsłonę. Niekoniecznie gorszą! Często jest to spowodowane…
-
Z kuchni Trop: Jak wykorzystać świeże figi? Kilka pomysłów od Agaty Witowskiej
przez Blaber Tu i Terazprzez Blaber Tu i TerazPolska jesień to nie tylko czas pomidorów i śliwek. W sklepach pojawiają się też świeże figi. Jak najlepiej wykorzystać je w kuchni? Z czym warto je połączyć, aby nie zagłuszyć ich subtelnego…
-
Z kuchni Trop: Sezon na pomidory trwa! Najlepsze przepisy z pomidorami
przez Blaber Tu i Terazprzez Blaber Tu i TerazDobra wiadomość dla wielbicieli pomidorów jest taka, że sezon na nie jeszcze się nie skończył. Gruntowe pomidory dostępne będą aż do późnej jesieni, więc zdążymy się jeszcze nimi nacieszyć. Jednak jeśli znudziły…
-
Kocham jesień! Głównie ze względu na dyniowe szaleństwa, które jej zawdzięczam. Jesień to zdecydowanie czas, w którym to niezwykłe warzywo smakuje najlepiej. Na targach pełno dyń w różnych kształtach, kolorach oraz odmianach.…
-
Orzechowe ciasteczka bez glutenu robi się w mgnieniu oka. Są tak pyszne, że równie szybko znikają. Można je przygotować w wersji bez cukru, wtedy są idealną przekąską na diecie ketogenicznej lub low…
-
Przełom sierpnia i września to idealny czas na kupienie zdrowej i pysznej papryki. To też moment, w którym jest ona najtańsza u lokalnych dostawców. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin. Właśnie dlatego…
-
W dzisiejszych czasach osoby z nietolerancją glutenu nie mają większych problemów z kupieniem, jak i przygotowaniem samodzielnie posiłków i deserów bezglutenowych. Ciasto bez glutenu niejednokrotnie może okazać się nawet smaczniejsze niż jego…
-
Mam dzisiaj dla Was super szybki i bardzo prosty przepis na smaczne czekoladowe babeczki z dodatkiem owoców sezonowych – w tym przypadku, borówek. Receptura może Wam się kojarzyć ze sposobem przygotowania klasycznego…
-
onemoreluv.com: Dzika róża – magiczne właściwości polskiego superfood
przez One More LUVprzez One More LUVTo naprawdę niesamowite, jak wiele dobroczynnych składników drzemie w bogactwach Matki Natury. Kryją się w roślinach, ich owocach, w liściach oraz w kwiatach – często tych powszechnie występujących, nie mając o tym…
-
Zupy wegańskie to świetne propozycje na obiad lub kolację na ciepło. Choć nie zawierają mięsa, są sycące oraz pyszne. Możesz je dowolnie przyprawiać, aby dodatkowo były aromatyczne. Zobacz przepisy na najlepsze zupy…
-
Szybka do przygotowania, pyszna w smaku i zdrowa. To wszystko kwintesencja tortilli. Ten pochodzący z Meksyku placek może być wykonany z mąki pszennej lub kukurydzianej. Jest podstawą wielu dań, takich jak burrito,…
-
justynadragan.pl: Przepis na bułeczki bao z grillowanym dodatkami i guacamole
przez Justyna Draganprzez Justyna DraganEgzotycznie brzmiące bułeczki bao, to nic innego jak dobre polskie buchty/pampuchy – podaje się je jednak na słono i mają inny kształt. Te robione przeze mnie, można nadziać własnoręcznie zrobionym guacamole z…
-
Polskie borówki amerykańskie to złoto! Jeśli zdarza Ci się wpadać na mój blog regularnie, dobrze wiesz, że jestem ich absolutną miłośniczką i że wprost uwielbiam robić z tych zdrowych owoców pyszne desery.…
-
Czas na przetwory! Co zrobić do słoików? Nietypowe pomysły
przez Joanna Brzykcyprzez Joanna BrzykcyWiosna i lato to po prostu najlepszy czas na to, aby zatrzymać smak świeżych owoców oraz warzyw w słoikach. Te możemy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele długich miesięcy.…
-
Gotuj z resztek, czyli jak wykorzystać dojrzałe warzywa i owoce?
przez Joanna Brzykcyprzez Joanna BrzykcyW Twojej lodówce często zostają resztki i nie masz pojęcia, co możesz z nich zrobić? Warto wykorzystać dojrzałe warzywa i owoce do stworzenia kolejnych dań. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale…
-
Dietetyczny Trop: Pyszne i zdrowe przekąski nie tylko na dietę
przez Blaber Tu i Terazprzez Blaber Tu i TerazDla wielu z nas sezon urlopowy to nie tylko okazja, by odpocząć od pracy. Wakacyjne wyjazdy i luźniejsze dni sprawiają, w odstawkę idzie nasza zwyczajowa dieta, a my chętniej sięgamy po lokalne…
-
Imprezowa przekąska, coś słonego do ulubionego filmu albo dodatek do grilla – to właśnie chlebek czosnkowy. Wykonuje się go na bazie ciasta drożdżowego. Można oczywiście skorzystać z gotowego blatu w supermarkecie albo……